Зошто вакцината се инјектира во мускулот на надлактицата?

Вакцината против ковид-19 ја примаме во надлактицата, поточно во мускулот, и зошто така одговори професорката од Универзитетот Пердју, Либи Ричардс.

Според неа, повеќето вакцини, но не сите, се даваат во мускулот и тие се нарекуваат интрамускулни инјекции. Оние што се даваат орално се вакцини против ротавирус, додека вакцините против заушки и рубеола се инјектираат во поткожното ткиво, објави порталот ScienceAlert.

Тие се инјектираат во мускулното ткиво, бидејќи содржи важни имунолошки клетки, кои го препознаваат антигенот, односно мал фрагмент од вирус или бактерија што се воведува со вакцината и го стимулира имунолошкиот одговор.

Кога станува збор за вакцини против ковид -19, објаснуваат експертите, тие не воведуваат антиген, туку даваат инструкции за производство на антиген. На тој начин, имуните клетки во мускулното ткиво собираат антигени, а потоа ги прикажуваат на лимфните јазли.

Кога вакцините се инјектираат во мускулното ткиво, тие ја одржуваат вакцината локализирана. На овој начин, имунолошките клетки предупредуваат други клетки од ист тип да започнат со работа.

Откако ќе се препознае вакцината, имуните клетки во мускулот почнуваат да го пренесуваат антигенот, прво, во лимфните садови, а потоа и во лимфните јазли.

Како што е наведено понатаму, лимфните јазли се клучна компонента на човечкиот имунолошки систем и содржат неколку имунолошки клетки кои ги препознаваат антигените од вакцината и го започнуваат процесот на создавање антитела.

Самите лимфни јазли се наоѓаат во области во близина на местото на инјектирање на вакцината. Толку многу вакцини се инјектираат во делтоидниот мускул, бидејќи се наоѓа во близина на лимфните јазли лоцирани под пазувите. Во оние вакцини што се даваат во бутот, група на лимфни јазли се наоѓа во препоните.

Исто така, мускулното ткиво се уште има задача да ја задржи реакцијата на вакцината локализирана. Поточно, да се ограничи на одредено место. Така, откако вакцините се инјектираат во делтоидниот мускул, реакцијата може да предизвика само локално воспаление или болка на местото на инјектирање.

Вакцините мора да се инјектираат во мускулите, на кои им се потребни „помошни средства или состојки кои го зајакнуваат имунолошкиот одговор на антигенот“, со цел да се избегне иритација и воспаление.

И овие додатоци се неопходни за да се стимулира најсилниот можен имунолошки одговор. Исто така, еден од факторите кога станува збор за местото на убодот е големината на мускулите. Лекарите објаснуваат дека возрасните и децата на возраст од три години и повеќе ја примаат вакцината во делтоидниот мускул на надлактицата, додека помалите деца се инјектираат во средината на бутниот мускул, бидејќи мускулите на рацете се мали и неразвиени.

И, во случај на вакцини што се инјектираат во масно ткиво, постои поголема можност за иритација или воспалителни реакции, бидејќи масното ткиво циркулира помалку, што резултира со послаба апсорпција на одредени компоненти на вакцината.

0 Shares