Зошто некој жени се запоставуваат после 40 а некој изгледаат добро и во 60тите | Парите немаат поврзаност со ова

Одамна сфативме дека стареењето не значи да станувате грди. Многу жени во шеесеттите години изгледаат многу убаво, негувано и привлечно. Но, што се случува со оние жени кои стануваат се повеќе запоставени и незадоволни од возраста дури и после 35-40 години?

Многу од овие „запоставени“ или „занемарени“ жени ќе речат: „Да имав пари и јас ќе изгледав добро!“ Но, тоа воопшто не е точно. Парите немаат никаква врска со тоа, еве со што е тоа поврзано:

Лична нега:

Навиките се многу важни. Особено оние наследени навики. Имено, ако мајката имала навика редовно да се грижи за себе, да оди на фризер, шминка, маникир, педикир, тогаш и ќерката ќе ги стекне тие навики.

Ако мајката била жена која не се грижела за својот изглед, многу веројатно е дека нејзината ќерка нема да посветува премногу внимание на нејзиниот изглед, иако секогаш има исклучоци.

Дали проблемот е во грижите?

Сите ние имаме проблеми. Никој на овој свет не живее безгрижно. Постои еден израз што треба да го научите како мантра: „Желбата раѓа илјада начини, а неподготвеноста илјада пречки“.

Неможноста да се грижите за себе, мрзеливост, апатија, само-непочитување,ниска  самодоверба – сето тоа се причините зошто сте запоставени (ако сте), но тоа се проблеми со кои треба да се справи вашиот психијатар, или доколку сте многу свесни за ова можете и сами.

Кои жени добро се грижат за себе?

Тоа се жени кои живеат во градови, оние кои работат во канцеларии, образовни институции, клиники, големи продавници, салони за убавина. Постојаната комуникација со клиентите ги прави убави, негувани – затоа што тоа е нивната лична карта.

Кои жени не се грижат добро за себе?

Тоа се најчесто жени кои живеат во рурални области, мали села. Се движат во тесни кругови, често се грижат за домаќинството, немаат време да се грижат за себе, да се шишаат, да се шминкаат, а немаат ниту потреба да изгледаат убаво …

Дали ви требаат пари за да изгледате добро?

Не! Секоја жена која добро се грижи за себе ќе ви каже дека парите се неопходни. Вистинска крема која добро ја хидрира кожата не е скапа, на крајот на краиштата, купете кокосово масло и грижете се за лицето и телото.

Домашните маски за лице се поефикасни од козметичките, можете сами да ја обоите косата, да правите маникир, педикир, да ги отстраните влакната од лицето и телото …

Коко Шанел убаво рече: „Нема грда жена, само мрзлива“.

Семејна грижа:

Нема подобра лекција за децата од задоволна, негувана и среќна мајка. Кога децата ќе видат дека нивната мајка е негувана и убава, тие се горди на неа, таа е нивен пример.

Самопочитта не е нарцизам и себичност, тоа е живот!

2 Shares