Зошто луѓето се помалку ни се допаѓаат!

Зошто луѓето ги сакаме се помалку?

Луѓето, како психолошки, биолошки и социјални суштества, го поминуваат поголемиот дел од својот живот во заедници, опкружени со слични, но и сосема различни луѓе.

За време на растот, поединецот созрева, се дефинира себеси како личност, се менува и се прилагодува. Во тој процес, следат други кои минуваат низ иста или слична фаза.

Со помалку години живот, човекот има поголеми очекувања, но како што старееме, се случува спротивното. Ова најчесто се однесува на луѓето што се појавуваат во нашите животи.

Во раното детство и адолесценција, се дружиме со многу повеќе луѓе, но како што достигнуваме средна возраст, тој број се намалува.

Психолозите велат дека тој процес е природен и очекуван.

Многумина ни се појавуваат одеднаш, а потоа на ист начин „исчезнуваат“ од нашите животи. Прво ќе се зачудиме, потоа ќе не совлада тагата, но на крајот сфаќаме дека оваа „пауза“ беше неопходна.

Луѓето што го напуштаат нашиот живот си заминаа со причина, и ако тој познаник беше добар, ќе траеше. Тука зборуваме за искрени врски, а не за оние што се базираат на некаков интерес – работно место, училиште, факултет…

Психолозите тврдат дека кога човек е помлад, има желба да биде пријател со сите. Исто така, премногу се грижи за тоа што мислат другите за него и од која причина се обидува да им угоди на сите.

И токму тоа, сето погоре, влијае врз создавањето квалитетни пријателства. На пример, правевме други работи што не би ги правеле сега, но исто така се дружевме со други од себични причини – да имаме партнер за ноќна забава, на пример.

Компромиси

Кога ќе пораснеме, ги знаеме желбите и нашите и на другите. Правиме помалку компромиси и страдаме многу помалку од одредени работи. Во младоста, поминуваме повеќе време со луѓе и не забележуваме одредени незрели глупости. Во позрела возраст, времето за туѓата непромисленост и себичност е помалку или помалку.

Зошто?

Затоа што сфаќаме дека времето е скапоцено да се троши на празни пријателства. Повредно е да си дадете време и да бидете сами, отколку со некој што не заслужува да биде со нас.

Нашите приоритети во животот се менуваат, а потребата за нови луѓе паѓа на списокот на важност. Ситуациите се уште бараат, во текот на животот, да запознаваме нови луѓе, но со повеќе години немаме потреба да склопуваме подлабоки пријателства. Бидејќи, досега, ние веќе јасно знаеме кои се луѓето на кои можеме да се потпреме и кои се тука за нас во сите ситуации.

Се разбира, ние ќе продолжиме да разговараме со луѓе, да се дружиме, да остваруваме социјални контакти, да излегуваме и да се забавуваме … но нема да им ја дозволиме нашата ранливост, нема да споделуваме тајни и нема да им придаваме големо значење.

И тоа е сосема природно, бидејќи одамна најдовме вистински пријател. Дури и ако таа личност повеќе не е она што беше, ние ја запознавме суштината на длабокото пријателство и повеќе не треба да ја бараме / откриваме.

Реалност

Младоста е оптимист, а зрелоста реална. И тоа е сосема во ред. Друга важна работа се менува со возраста – доверба.

Со текот на годините, довербата во луѓето опаѓа. Тогаш, во нашите помлади денови, ги пуштавме луѓето во нашите животи со леснотија, за да можат да си заминат со иста леснотија.

Верувавме дека некои се со добар квалитет и дека секогаш ќе бидат тука за нас, сепак … Тоа е болен и тежок процес на сознавање, но неизбежен начин да ги „отвориме очите“.

Токму оваа суровост не зајакна. Луѓето кои останаа во нашите животи се достојни за почит и нивното мислење е единственото нешто што е важно.

Сите останати, кои беа со нас заради дружење, подобра работна позиција, поголем приход, позиција во општеството, статус од било кој тип, имаат среќа што заминаа!

Токму ова сознание носи уште една корист – повеќе се цените себеси. Немаме време за туѓите желби и ставање на нивните потреби пред личните.

Во позрели години, не се согласуваме другите да бидат тука за нас само кога им одговара. Поважно е да бидете сами сами отколку во друштво со некој осамен.

Во клубот нема доволно гласна музика што може да прикрие лош однос меѓу луѓето, ниту доволно луѓе да маскираат лага во односите на луѓе кои се на исто место заради себично задоволување на моменталната потреба за некои, дружење.

Немаме време за такви незрели постапки. И тоа е одлично!

0 Shares