Зошто е потребен витаминот Д? | Прочитајте повеќе…

Недостаток може да доведе до болест на деформација на коските, наречена рахитис кај деца и слична состојба на коскена слабост, како што е остеомалација кај возрасни.

Витаминот Д е важен за здрави коски, заби и мускули.

Некои студии наведуваат дека доволни количини на витамин Д во организмот ни помагаат да бидеме поотпорни на настинки и грип, иако резултатите од студиите не се конзистентни.

Сепак, британскиот научен комитет посочува дека нема доволно докази за да се потврди дека земањето витамин Д помага при респираторни инфекции.

Треба ли да земам повеќе витамин Д од пропишаното?

Не

Иако витаминот Д е релативно безбеден, земањето повеќе од препорачаната дневна количина може да биде опасно на долг рок.

Ако одлучите да земате додатоци на витамин Д, еве ги препорачаните дози:

  • Деца на возраст од 1-10 години не треба да земаат повеќе од 50 микрограми на ден;
  • Бебиња (под 12 месеци) не треба да земаат повеќе од 25 микрограми на ден;
  • Возрасните не треба да земаат повеќе од 100 микрограми на ден и, доколку веќе земаат додатоци, препорачаната количина е 10 микрограми на ден.

Витаминот Д има антиинфламаторно дејство, а капсули има во супермаркетите

Лекарите понекогаш можат да препорачаат поголеми дози за пациенти со докажан недостаток на витамин Д.

Некои луѓе со одредени здравствени состојби, како што се проблеми со бубрезите, не можат безбедно да земаат витамин Д.

Што е со исхраната?

Иако урамнотежената исхрана може да го зајакне нормалното функционирање на имунолошкиот систем, ниту една хранлива состојка, храна или додаток не може да го „зајакне“ над нормалното ниво.

Тешко е да се добие доволно витамин Д само од храна.

Урамнотежената исхрана е важна за добро здравје и се препорачува дури и кога луѓето не се соочуваат со опасност од пандемија.

Може да содржи храна богата со витамин Д како мрсна риба и јајца. Некои житарки за појадок, маргарини и јогурти се богати со витамин Д.

Треба да се сончам?

Иако не можете да добиете предозирање со витамин Д ако сте изложени на сонце, силното сонце ја согорува вашата кожа, затоа треба да го балансирате сончањето поради витамин Д со безбеден престој на сонце.

Бидете сигурни да ја покриете или заштитите кожата со крем за сончање за да избегнете изгореници и самоповредување.

Што е со децата, бебињата и бремените жени?

Бебињата кои цицаат од раѓање до првата година од животот треба да добиваат дневен додаток од 8,5 до 10 микрограми витамин Д за да се осигураат дека внесуваат доволно;

Бебињата кои се хранат со вештачко хранење не треба да добиваат додаток додека не почнат да земаат помалку од 500 милилитри формула дневно, бидејќи формулата веќе содржи витамин Д;

Деца на возраст од 1 до 4 години треба да добиваат дневен додаток помалку од 50 микрограми.

Дозата за возрасни (100 микрограми на ден) важи и за бремени жени и за доилки.

4 Shares