Зошто брзинскиот секс е многу подобар отколку што повеќето од нас не мислат така

Се уште постојат многу митови кога станува збор за сексот. Делумно егзистираат поради нереалните идеи на забавната индустрија.

Митови за сексот

Порно индустријатата инсталираше во главите на луѓето слики на мажи со огромни алатки кои се во постојана ерекција, и на жени со огромни гради кои се вечно подготвени за секс. На кратко: мажите и жените денес се несигурни кога станува збор за најубавата споредна работа во светот.

Дури и кога станува збор за времетраењето. Долготрајниот секс треба да биде добар. Сепак, дали е ова точно?

Математички секс

Во 2008 година, американските научници покажаа во едно големо истражување дека долготрајноста не е само поврзана со добар секс. Во ова истражување, 50 лица беа вклучени во сексуалната терапија, вклучувајќи психолози, терапевти, социјални работници и медицински сестри кои работеа со илјадници луѓе на тема физичка љубов со децении.

Испитаниците беа задолжени да ја проценат должината на сексуалниот чин од пенетрација до ејакулација. На овој начин, научниците дошле до заклучок дека брзинскиот секс е очигледно правило.

Кратко и слатко

Должината на сексуалниот однос беше проценета од една до 30 минути. Беше откриено дека една до две минути е премногу кратко, а 10 до 30 минути најчесто е премного долго. Прифатливо е за три до седум минути, а седум до 13 минути се смета за пожелно.

Научниците заклучиле дека сликата за секс од еден час не е статистички реална. Сепак, според претходните студии, многу мажи и жени сакале долготраен секс, но ова може да се припише само на горенаведената масовна култура.

Нема притисок поради погрешни претпоставки

Научниците кои учествувале во истражувањето додале дека погрешните фантазии – како што се споменатите – може да предизвикаат разочарување и фрустрација. И тоа не е добро бидејќи директно се одразува на љубовниот чин.

Значи, луѓето имаат погрешна претпоставка дека долготрајниот секс е добар, а “брзинскиот” е лош. Тоа е она што научниците сакале да го истакнат во резултатите од истражувањето. Добриот секс не зависи од времетраењето!

Сето тоа зависи од тоа како двојките индивидуално го доживуваат сексуалниот чин. Тоа е и магијата на љубовта – се појавува во различни форми и честопати е неочекувана.

12 Shares