Знаете ли зошто го поместуваме времето на Летно и Зимно сметање? Ова се вистини за тој феномен

Државите би можеле да го елиминираат „летното“ и „зимското“ мерење на времето, токму поради туризмот. Ако го тргневме „поместувањето“ на часовникот во текот на летото, вечерта ќе „траеше“ еден час подолго, а се претпоставува дека туристите трошат повеќе пари така.

Промената на времето за викендот за некои ќе го наруши нормалниот ритам на живот, а друга промена може да предизвика тотална конфузија во првите денови од навикнувањето.

Ноќта од сабота до недела во 03.00 часот, започнува „зимската“ пресметка на времето, така што часовникот ќе се врати 60 минути назад и таа ноќ ќе спиеме еден час подолго.

Сепак, околу 17 часот ќе биде темно, па уживањето во попладневното кафе нема да трае долго.

Дури и денес, многумина не знаат зошто има летно и зимско време, и покрај тоа, тие не ја гледаат поентата.

Виновник е Бенџамин Френклин.

Додека од перспектива на 18 век споменатата идеја има многу смисла гледајќи ги значителните заштеди на работниците пчели околу илјада тони восок од свеќа и земјоделците и китовите околу маслото за маслени ламби, дури и во раната електрификација, кога идејата е во пракса и оживеа – во последно време има сериозни забелешки дека токму од енергетска гледна точка, материјата станала контрапродуктивна “,

Изминативе години Европската унија размислува да го прекине овој тренд и да воведе едно сметање на времето, но членките побараа време за навикнување и усогласување, очекувано е во наредните години тоа да се договори и да имаме едно сметање на времето.

5 Shares