Живеете уште со родителите? Кога треба да го напуштите семејниот дом

Слушајте ги вашите желби и потреби, без ограничувања.

Дали понекогаш чувствувате дека станувате товар за вашите родители?

Овој вид на притисок го чувствуваат повеќето млади луѓе токму кога се во поодминати години за да станат независни, но различни ситуации ги спречуваат да го постигнат тоа.

Некои се плашат од прекумерната одговорност што ги чека, додека други немаат соодветна работа, а материјалната состојба им оневозможува пристап до оваа област.

Кога станува збор за старосната граница за независност, таа не постои според официјалните податоци, но според најновите истражувања, 70% од испитаниците ги сметаат годините од деветнаесет до дваесет и првата.

Секако дека раното напуштање на топлиот семеен дом на индивидуалните луѓе може да има контра-ефект, но се забележува и нешто позитивно како на пример:

1. Созревање
2. Одговорност
3. Зајакнување на личноста

Познато е дека нашата земја е лидер во бројот на луѓе кои остануваат со своите родители до 35-годишна возраст, а тоа, според мислењето на многу современи психолози, не е најдобра опција.

Бидејќи овој тип на заедница не е природен на таа возраст, може дури и да предизвика нарушени семејни односи.

Обидете се сами да си го изградите својот живот, без да се потпрете на помошта од вашите родители, бидејќи на овој начин ќе се изградите себеси како личност.

42 Shares