Заљубените луѓе се однесуваат поинаку, еве како…

Истражувањето на Универзитетот Стенфорд покажа дека луѓето кои се заљубени имаат поголема толеранција кон болка. Така, дури и менструалните болки, на пример, ќе бидат помалку болни за вљубените жени.

Љубовта е едно од најубавите чувства кое што луѓето можат да го почувствуваат, а не ретко и останатите околу нив можат со леснотија да препознаат дека кај нив „нешто се случува„. И додека паровите се трудат што подоло да го задржат тоа чувство, стручњаците веруваат нивното однесување за време на влјубеноста се менува.

Не можев да имам секс: “Ме советуваа да си ставам свеќа во вагината” (видео)

Послабо чувство на болка

Истражувањето спроведено во Универзитетот Стенфорд покажало дека луѓето кои што се заљубени имаат поголема толеранција на болка. Така, и менструалните болки, на пример, ќе бидат помали кај вљубените жени.

Поинтеnзивно чувство на среќа

Научниците од институтот Кинси направија студија во текот на која открија дека мозокот кај вљубената особа реагира исто како кај особа која што земала кокаин. Како причина за тоа се наведува отпуштањето на хормонот допамин, затоа обидете се чувството на вљубеност да го задржите што подолго.

Сакаат да ги усреќат другите

Една од природните реакции на вљубените е секако е она дека своето чувство на среќа сакаат да го поделат со луѓето од својата околина, а посебно со партнерот. Така вљубените ќе бидат и тоа како креативни еден кон друг во таа фаза на врската, но својата среќа ќе сакаат да ја пренесат и кај пријателите.

Срцето ја распознава вљубеноста

Кој би рекол? Научниците од Унивезитетот Калифорнија спровеле истражување кое што покажало дека срцето на двете особи кои што се вљубени еден во друг, во тој момент се синхронизира. Ако не верувате, испробајте.

16 Shares