Во Србија откриена нова опасност од Корона вирусот Ковид-19 | Влијае на оштетување на крвните садови на витален дел од телото

Ова е објавено во некои научни списанија ширум светот, а до истиот заклучок дошле и српските лекари во нивната секојдневна работа со пациентите.

Ковид-19 не само што влијае на појава на тешка пневмонија, развој на миокардитис, опаѓање на косата, губење на чувството за вкус и мирис, туку може да доведе и до развој на мозочен удар.

Во Специјалната болница за цереброваскуларни болести „Свети Сава“ во Белград открија дека короната влијае и на развој на мозочен удар. Тие исто така бележат пациенти со тешки форми на цереброваскуларни заболувања.

Како што истакнува д-р Маријана Вукичевиќ, невролог и директор на Специјалната болница „Св. Сава“, Ковид-19 влијаел на појава на мозочни удари, бидејќи ако лекарите не ја откријат причината за тоа, и видат дека пациентот имал Ковид-19 и имал воспалителни фактори, јасно е дека мозочниот удар влијаеше на голем крвен сад и може да биде поврзан со инфекција на коските.

– Бројот на случаи на мозочен удар може да се зголеми само во такви ситуации. Треска која трае со денови, понекогаш доведува до намалување на количината на крв во организмот, бидејќи пациентите често дехидрираат и забораваат да пијат доволно течности.

Многу пациенти лежеа дома, добиваат мозочен удар па после тоа дојдоа кај нас, но тестовите што ги направивме за нив беа негативни за оваа инфекција. Имаше потези од кои не знаевме за потеклото. Ковид-19 предизвикува зголемено згрутчување на крвта, а можеби кај некои луѓе има некакво воспаление на артериите и склоност кон мозочен удар – истакнува Маријана.

Во тек е студија на која работат лекарите од оваа болница заедно со колегите од Клиничкиот центар на Србија и Воено-медицинската академија, со цел да се утврди какви пациенти се лекуваат во некои институции, а кај кои е потврден Ковид-19, тие имале клиничка слика за време на третманот.

– Тоа е важно за да ги добиеме нашите домашни податоци и да не ги користиме секогаш туѓите искуства. Буквално бевме ангажирани околу овие пациенти 24 часа, индивидуално го утврдивме методот на лекување за секој пациент, испраќавме слики едни на други со цел да направиме вистинска проценка за тоа во која болница секој пациент треба да се лекува индивидуално …

– Ги испративме на нашите пациенти со корона на понатамошно лекување. на Клиниката за инфективни болести КЦС, Земун болница, КБЦ Бежанијска коса, ВМЦ Карабурма – посочува д-р Вукичевиќ.

И покрај пандемијата „ковид-19“, оваа институција работи со полна пареа цело време. Во март, тие го реорганизираа начинот на работа со цел да се спречи влегувањето на ковид 19 во болницата и направија сè за да се изолираат пациентите кои имаат симптоми на вирус, затоа што пациентите што лежат овде во одделенијата се најранливата група за инфекција на коските. Ако го добиеа тоа – тие ќе имаа најлоша прогноза за закрепнување.

Затоа тие направија простории за изолирање на сомнителни случаи, односно пациенти кои имаат треска и доживеале мозочен удар, сè додека не дојдат резултатите од ПЦР-тестот.

– Бројот на примени пациенти не се промени многу во претходните месеци во споредба со претходните години. Полесни пациенти кои се подвижни и кои беа во можност да ги извршат сите прегледи во приемната клиника во текот на денот, беа испратени на домашно лекување и тие доаѓаат само во случај на некои нови проблеми.

– Ние ги хоспитализиравме сите пациенти кои дојдоа со умерена и тешка состојба. Ангио-салата работи со полн капацитет цело време. Бидејќи многу болници се претворија во центри, многу пациенти со нејасни невролошки состојби се лекуваат тука, не само оние со мозочни удари. Имаше многу пациенти со воспаленија на мозокот кои се лекуваа на интензивна нега, што беше полно – вели д-р Вукишевиќ.

Во првиот напад на короната во оваа болница, короната е пронајдена кај само десетина пациенти кои биле позитивни, и од персоналот само во една медицинска сестра, кои се заразиле надвор од болницата. Нема пријавено пренесување на инфекцијата од еден на друг пациент, ниту од пациент на персонал.

– Подоцна, сите малку се опуштивме, така што имаше повеќе заразени лица во вториот бран на короната. Од прогласувањето на пандемијата, откривме ковид-19 кај околу 50 пациенти и ист број здравствени работници. Во моментов, тројца здравствени работници имаат ковид-19 и се на домашно лекување.

Многу пациенти се плашат да одат во болница затоа што мислат дека ќе добијат корона, па затоа им недостасува драгоцено време, а познато е дека времето е многу важен фактор за закрепнување од мозочен удар и дека е важно што побрзо да стигнат до болницата – предупредува овој лекар.

извор: srbijadanas

1 Shares