Внимавајте на вашата психа и емоции | Многу болести настануваат од ова

Продолжените стравови, големото чувство на одговорност, непријатните емоции и постојаната напнатост со текот на времето можат да предизвикаат органски нарушувања.

Знаете кога нешто ви пречи, па затоа велите дека ќе се разболите од тоа, како да добиете осип на нервоза, да ве боли душата од љубов или да добиете чир на желудник од работа …

Се навистина се случува, бидејќи секоја од овие состојби всушност е директно поврзана со психата и емоциите и затоа се нарекува психосоматска болест.

Продолжени стравови, големо чувство на одговорност, непријатни емоции и постојана напнатост може да предизвикаат органски нарушувања со текот на времето, што резултира во психосоматски нарушувања на кардиоваскуларниот систем, како што се артериосклероза, невроза или висок крвен притисок и респираторни заболувања како што се астматични заболувања или болести на органите за варење, како што се чиреви на желудник.

Сепак, најчестите психосоматски болести се улцеративен колитис, чир на желудник, гастритис, некои форми на гушавост или дуоденален улкус, а во некои случаи хипертензија, бронхијална астма, чешање на кожата, дијабетес, мигрена или уртикарија.

Што се однесува до „ударите на душата“ предизвикани од неа, органите за варење, грбот и органите за дишење најмногу реагираат.

Психосоматските болести се третираат истовремено со психотерапија и лекови.

4 Shares