Витамин Д | Дали имате недостаток и како да го примите

Истражувањата покажуваат дека високиот статус на витамин Д може да помогне да се намали ризикот од вирусни епидемии.

Со витаминот Д се одржува имунитетот, мускулната сила и коскената густина, додека ниското ниво на витамин Д е поврзано со малигни, кардиоваскуларни, автоимуни и невролошки заболувања и хронични респираторни заболувања, дијабетес и хипертензија.

Токму овие болести се поврзани со најголем број смртни случаи кај пациенти со КОВИД-19. Затоа, една од препораките е од Октомври е да консумирате додатоци во исхраната со витамин Д. Но, што друго треба да знаете за овој витамин?

Како знаете дали има недостаток на витамин Д?

Студиите објавени во „Журнал за алиментарна фармакологија и терапевтика“ покажуваат дека скоро 50% од популацијата има недоволна концентрација на витамин Д во крвта, особено во текот на зимата и ако живеат северно од 35-тата паралела.

Недоволни количини на витамин Д може да претставуваат јавен здравствен проблем, што може да се поправи со правилна исхрана и додаток на витамин Д.

Ризични групи во пандемијата COVID-19 се постари лица и полиморбидни пациенти, токму оние групи кои исто така имаат ниско ниво на витамин Д во крвта.

Витаминот Д е алка во синџирот на комплексни фактори кои придонесуваат за имунолошки одговор, и затоа одржувањето на оптималниот статус на витамин Д во крвта е стратегија што потенцијално може да придонесе за одбрана од респираторни инфекции, особено кај постари лица и пациенти со истовремени болести.

Најдобро е да направите крвни тестови за да знаете со сигурност кој е дефицитот и дали постои.

Како е најдобро да се зема и дали можеме да „предозираме“ со витамин Д?

Бидејќи витаминот Д спаѓа во групата витамини растворливи во масти, ЕФСА спроведе научна проценка и препорачува внесување на 600 IU (15 μg) на ден за здрави луѓе, а максималниот дозволен дневен внес за здрави луѓе е 4000 IU (100 μg) на ден.

Препознавање и третман на недостаток на витамин Д кај возрасни, на постарите лица им се препорачува поголемо дневно внесување од 800 IU (20 μg), а во случај на проверен недостаток, се користат зголемени дози, под надзор на лекар за ограничен период.

Каде да најдете витамин Д?

Препорака за снабдување на организмот со витамин Д е да останете на отворено и да бидете изложени на сончева светлина.

Но, во текот на зимските месеци потребно е да се зема витамин Д од извори на храна, како што се масло од сардина и други масни риби, потоа туна, сардини, скуша, треска, лосос, морска храна (масни риби и рибини масла обезбедуваат 15-25% од вкупниот број внес), печурки шитаке, црн дроб и жолчка од јајце (обезбедува 11-13% од вкупниот внес).

Следните извори на внес на витамин Д се потрошувачката на додатоци во исхраната и збогатена храна со витамин Д.

Во скандинавските земји, недостатокот на витамин Д е покриен со конзумирање на леб збогатен со УВ-третиран квасец, кој потоа произведува одредена количина на витамин Д.

На ист начин – одгледувањето на печурки со УВ-светло и создавање на препорачана дневна доза на витамин Д, го компензира недостатокот на потрошувачи во Велика Британија.

2 Shares