(ВИДЕО) Super Trucks или Формула 1 | Погледнете што прават овие момци на стазата | Релативно нов спорт од 2014

Овој спорт е започнат 2014 година и е релативно нов спорт со потекло од Америка и Австралија.

„Stadium Super Trucks“ (ССТ), официјално „Брзи енергетски стадиони“ супер камиони и порано познат како „Брза енергетска Формула“ надвор од патот, е американска и австралиска теренска тркачка серија создадена од теренски тркач и поранешен возач на Индикар и НАСКАР. (ВИДЕО ДОЛЕ)

Роби Гордон подржан од авто-клубот на САД (УСАК) во Америка со спонзорство за титулата од брендот „Брзина енергија“ на Гордон.

Спортот користи идентични теренски камиони кои првично се натпреваруваа првенствено на американските фудбалски стадиони на каллива патека, но во 2014 година започнаа да се тркаат претежно на улични стази и курсеви по патишта, честопати заедно со распоредот на трки во Серијата IndyCar.

Во Австралија, ССТ управува со шампионатот „Супер камиони“. Организиран од Motorsport Australia и промовиран од Boost Mobile, сопртот е основан во 2020 година и го поддржува шампионатот во Супер автомобили.

Метју Брабам е актуелен шампион во серија откако ја освои титулата во 2019. Двократниот шампион Шелдон Крид има најмногу победи во историјата на сериите со 36.

2 Shares