(ВИДЕО) Прекрасен поглед на Земјата што го одзема здивот снимен од руски сателит

Фотографијата е направена од руски метеоролошки сателит, наречен Електро-Л бр. 1, кој лета во геостационарна орбита над 22.000 милји (35.700 километри) над Земјиниот екватор.

Сликата ја објави Jamesејмс Дрејк на веб-страницата на Планетата Земја. Фотографијата Дрејк ја добил од Центарот за истражување на оперативниот мониторинг на Земјата на Федералната вселенска агенција на Русија, кој управува со вселенското летало Електро-Л бр. 1, откако тој изрази интерес за нивно анимирање и објавување.

„Вкупно, имам архива од 1.200 слики со висока резолуција“, рече Дрејк, кој исто така одржува блог наречен Infinity Imagined, за OurAmazingPlanet во е-пошта.

Електро-Л број 1 ја скенира Земјата во видливи и инфрацрвени бранови должини, набудувајќи ги природните феномени и процеси на површината на планетата, според официјалните лица на Центарот за истражување на оперативниот мониторинг на Земјата на Руската федерална вселенска агенција. Со комбинирање на различни бранови должини на светлината, се истакнуваат бујните карактеристики и драматичните бои на планетата. [Галерија на слики: Земјата како уметност]

„Кога ги гледам овие слики, јас ја доживувам планетата на која живееме како неверојатно убава, меѓусебно поврзана и жива“, рече Дрејк. “Тие ја покажуваат Земјата за тоа што е тоа, се врти топче од метал и карпа со тенок површински слој на незамислива сложеност. Течната вода и воздухот што ја покриваат нашата планета се исполнети со сложени фрактални модели што се реплицираат во сем, наречени живот. Што се случува на оваа планета е апсолутно извонредно! “

Еве какво е чувството да се вртите околу планетата Земја?

Северната хемисфера на планетата Земја

4 Shares