(видео) Новиот кинески стелт-бомбардер ќе може да ги нападне Хаваите со нуклеарно оружје

Кина би можела да добие вистински интерконтинентален дострел со развој на својот нов стелт-бомбардер Х-20, се вели во извештајот на водечката британска тинк-тенк група.

Кинескиот бомбардер Х-20 сè уште е во фаза на развој, но Пентагон верува дека откако проектот ќе заврши, неговата примарна задача ќе биде насочување кон прекуокеанските области на САД, како што е Гуам, додека другите воени аналитичари веруваат дека бомбардерот и Хаваите ќе бидат на дофат.

Британскиот институт за истражување на одбраната и безбедноста, Кралската обединета служба, изготви извештај во кој се наведени начините на кои Русија и Кина ги развиваат своите воздушни сили, вклучувајќи авиони од следната генерација и најновото оружје.

Вооружен со нуклеарни и конвенционални ракети, Х-20 може да претставува големо отстапување од претходната доктрина и практика за опрема на кинеските воздухопловни сили, се вели во извештајот.

Се додава дека кинеската армија во моментов е организирана како регионална сила што може да го пробие првиот островски ланец, односно серија архипелази во Тихиот океан, што се протега од Курилските острови преку Јапонија до Филипините.

За споредба, Х-20 навистина би им дал можност на Кинезите да проектираат моќност на навистина интерконтинентално ниво, се посочува во извештајот на британскиот тинк-тенк.

Кинеската војска објави план за развој на бомбардерот Х-20 уште во 2016 година, а субсоничниот бомбардер би можел да влезе во служба во следните пет години. Кинеските медиуми пишуваат дека тие ќе можат да носат смртоносен товар до 45 тони, вклучително и нуклеарно оружје и четири скриени ракетни крстосувачи.

Х-20 е дел од планот за проширување на операциите на бомбардерите на кинеските воздухопловни сили и како таков е дел од поширокиот план за унапредување на кинеските вооружени сили.

Министерството за одбрана на САД во август објави извештај во кој проценува дека дострелот на Х-20 е 8.500 километри, што би го довело претходно споменатиот Гуам многу добро во опсегот на тој бомбардер. Но, други воени експерти проценуваат дека дострелот на леталото е повеќе од 12 000 километри, што пак значи дека Хаваи е на растојание за напад.

Поранешниот инструктор на кинеската армија Сонг ongаонгпинг рече дека Х-20 е дизајниран да стигне до територијата на САД како дел од кинеската нуклеарна тријада, која вклучува ракетно оружје лансирано од море или од копно.

Сепак, Кинезите се одлучија за Стелт опцијата затоа што се покажа како ефективна пред се кај Американците, а потоа и кај Русите, односно нивните авиони од следната генерација. Оттука, пристапот до „летачките камиони со бомби“ им е оставен на маневрираните повеќенаменски борбени авиони.

2 Shares