(видео) Најлошата наезда од скакулци во последните 25 години остави Милиони луѓе без храна

Роеви скакулци лутаат низ Етиопија. Од јануари уништија повеќе од 200.000 хектари земја.

Рој скакулци со квадратен километар за еден ден јаде доволно растенија за да се прехранат 35.000 луѓе.

Агенцијата за храна на ООН соопшти дека тоа е најлошата инвазија во последните 25 години.

Од крајот на минатата година, скакулци талкаат низ Источна Африка и областа околу Црвеното Море. Судан, Сомалија и Јемен се меѓу погодените земји.

“Рој скакулци ја уништи мојата сираче инвестиција на пет хектари земја. Имам седум деца, пет одат на училиште. По овој кошмар нема да можам да ги хранам или да ги испратам на училиште”, вели земјоделецот Индро Ахмед.

1 Shares