(видео) Матеус Барбоса загина на лице место по судирот со оградата на трката Супербајк Бразил 2020

Недела (08-11-2020) ќе биде одбележана како тажен ден во историјата на бразилскиот мотоциклизам. Возачот Матеус Барбоса загина откако се судри со оградата за време на 5-та етапа на Супербајк Бразил 2020, што се одржа во Автородо Хозе Карлос Пејс, во Интерлагос.

Внимание: видеото содржи силни и влијателни сцени.

Со огромна тага, SuperBike Brasil ја објави смртта на возачот Матеус Барбоса во трката во категоријата СБК Про валидна за 5-та фаза од шампионатот во 2020 година, што се одржа оваа недела (11/11) на патеката Интерлагос – СП.

Несреќата се случи на кривината. На Матеус му пружи помош најблискиот медицински тим за помалку од 60 секунди. Сепак, и покрај сите напори, за жал, тој им подлегна на повредите.

Од почит кон нашиот сакан Матеус, а особено кон семејството, целокупните активности на денот веднаш завршија, преостанатите трки беа откажани и трката во која се случи несреќата веднаш беше прекината со црвено знаме.

Матеус, роден во Анаполис – беше искусен возач со титули во својата кариера, меѓу нив и бразилски Суперспортски шампион. Тој ги имаше сите потребни квалификации како пилот и ги исполни сите строги безбедносни протоколи кои беа на сила.

Меѓу повеќе од 350 возачи на шампионатот Матеус, тој имаше, покрај другите психолошки карактеристики, најбрза стапка на одговор и рефлекс потврден со годишните психотехнички испити, слични на оние што се вршат во цивилната комерцијална авијација.

Во согласност со законодавството, Организацијата и соопштила на полицијата и се преземаат сите мерки во врска со експертиза и други мерки.

Тестот се одржа во сите безбедносни услови утврдени од надлежните органи.

Во ова време, приоритет на Организацијата е да се посвети целосно внимание и поддршка на семејството на Матеус.

1 Shares