Вакцина против Ковид-19 на повидок | Ќе се стави ли крај на пандемијата?

„Тоа е моја должност како граѓанин“, вели еден волонтер за ригорозното искуство додека започнува тестирањето во фазата три во Бразил.

Во Рио Де Жанеиро во БРАЗИЛ, Андреа Барбоса беше воодушевена што ја даде раката за вакцината. 46-годишниот офталмолог е еден од 5.000 волонтери во клиничкото испитување во Бразил на кандидат за вакцина COVID-19.

ОКСФОРДСКАТА ВАКЦИНА МИНУВА НИЗ ПОСЛЕДНАТА ФАЗА

Вакцината ја развива Универзитетот Оксфорд во Велика Британија во соработка со биофармацевтската компанија АстраЗенека.

Во мај, Соум Сваминатан, главен научник на Светската здравствена организација, го нарече ChAdOx1 најнапредниот кандидат за вакцина COVID-19.

Фазите еден и два од клиничкото испитување се одржаа истовремено во април во јужна Англија, кога безбедносните и имунитетните одговори беа проверени кај повеќе од илјада здрави волонтери на возраст од 18 до 55 години.

Вакцината сега е во третата и последна фаза на развој: тестирање на волонтери во Бразил на Референтниот центар за специјални имунобиолошки средства на Федералниот универзитет во Сао Паоло, како и на две локации управувани од Д’Ор институтот за истражување и образование.

3 Shares