Уште една вакцина која покажува одлични резултати покажуваат резултатите

Според прелиминарните резултати објавени во заразни болести Лансет, кинеската вакцина се чини безбедна и добро толерирана во сите тестирани дози.

Кинески кандидат за вакцина против коронавирус се чини дека е безбеден и предизвикува имунолошки одговор кај здрави волонтери, според резултатите од првичните студии.

Фаза една / две испитувања на инактивиран кандидат за вакцини САРС-КоВ-2 – КоронаВак – вклучи повеќе од 700 здрави доброволци на возраст од 18-59 години регрутирани во Кина помеѓу 16 април и 5 мај.

Според прелиминарните резултати објавени во заразни болести Лансет, вакцината се чинеше безбедна и добро толерирана во сите тестирани стадиуми.

Најчестиот пријавен несакан ефект е болка на местото на инјектирање.

Во рок од 14 дена од последната доза, истражувачите открија силни реакции на антитела откако беа дадени два удари на кандидатите за вакцина, одвоени две недели. Ова беше случај дури и за тестираната најниска доза, три микрограми.

Истражувачите велат дека нивото на антитела предизвикано од вакцината е помало отколку кај оние кои биле заразени и закрепнати од Ковид-19. Но, тие додаваат дека вакцината може да обезбеди заштита од вирусот.

Примарната цел на студијата беше да се оцени имунолошкиот одговор и безбедноста на вакцината и не беше дизајнирана да процени колку е ефикасна во спречување на инфекција со САРС-КоВ-2, вирусот што предизвикува Ковид-19.

Наодите од студиите во фаза три ќе бидат клучни за да се утврди дали имунолошкиот одговор генериран од КоронаВак е доволен за заштита од инфекција.

Според трудот, одговорите на антитела може да бидат предизвикани во рок од 28 дена од првата имунизација, со давање на две дози на кандидатот за вакцина, со разлика од 14 дена.

Студијата вклучува само здрави возрасни на возраст од 18 до 59 години и ќе бидат потребни дополнителни студии за да се тестира кандидатот за вакцина во други возрасни групи, како и кај луѓе кои имаат веќе постоечки медицински состојби.

Професорот Фенгаи Шуи, главен автор на студијата, од провинцискиот центар за контрола и превенција на болести во Нанџинг, Кина, рече:

„Нашите откритија покажуваат дека КоронаВак е способен да предизвика брз одговор на антитела во рок од четири недели по имунизацијата со давање на два дози на вакцина во интервал од 14 дена.

„Ние веруваме дека ова ја прави вакцината погодна за итна употреба за време на пандемијата.

„На подолг рок, кога ризикот од Ковид-19 е помал, нашите откритија сугерираат дека давање две дози со еден месец интервал, отколку со двонеделен интервал, може да биде посоодветно за предизвикување посилна и потенцијално подолготрајна имунолошки одговори.

„Како и да е, потребни се дополнителни студии за да се провери колку останува одговорот на антителата по било кој распоред за вакцинирање.

КоронаВак е хемиски-инактивирана целосна вирусна вакцина заснована на вирус на САРС-КоВ-2, кој првично бил изолиран од пациент во Кина.

Авторите забележуваат неколку ограничувања на нивната студија, вклучително и дека испитувањето во втората фаза не ги проценило одговорите на Т-клетките, што е уште една рака на имунолошкиот одговор на вирусни инфекции. Ова ќе се изучува во тековните студии во фаза три.

Пишувајќи во поврзан коментар, д-р Наор Бар-Зеев, од Универзитетот Џон Хопкинс, кој не беше вклучен во студијата, рече: „Како и сите испитувања во фаза две, резултатите мора да се толкуваат со претпазливост сè додека не се објават резултатите од третата фаза.

„Но, и тогаш, по завршувањето на пробната фаза три и по лиценцата, треба внимателно да останеме претпазливи“.

1 Shares