Умре Едно од Миленичињата на Хитлер

Алигатор за кој се верува дека некогаш му припаѓал на Адолф Хитлер вчера 22-05-2020 починало во московската зоолошка градина.

Зоолошката градина соопшти дека влекачот, наречен Сатурн, бил околу 84-годишен кога починал во петокот.

Сатурн е роден во Мисисипи во САД и подоцна бил даден во Зоолошката градина во Берлин, од каде избегал кога Берлин бил бомбардиран во 1943 година.

Неговото живеалиште не било познато до 1946 година, кога британските војници го пронашле и им го предале на Советскиот Сојуз.

„Речиси веднаш, се роди митот дека тој, наводно, бил во колекцијата на Хитлер, а не во берлинската зоолошка градина“, се вели во изјавата на Московската зоолошка градина.

Од таму додадоа: „Animивотните не се вклучени во војна и политика и апсурдно е да се обвинат за човечки гревови“.

Московската зоолошка градина соопшти дека има „чест“ да го чува Сатурн 74 години и се обиде да се грижи за него „со максимална грижа и претпазливост“.

Зоолошката градина забележала дека Сатурн е „пребирлив и не јаде се и сешто“ и има одлично сеќавање на доверливите чувари.

Тој, исто така, сакаше четка за масажа и ако нешто не му беше по желба, можеше да „изгори челични кофи за хранење и бетонски украси.

Хитлер беше прикажан како anima-љубител на животните во нацистичката пропаганда, на која честопати се наоѓаше неговиот сакан германски овчар Блонди.

2 Shares