Топењето на мразот на Антарктикот ќе го подигне нивото на морето и до 21 метар

Доколку не се исполнат целите на Парискиот договор за клима во 2015 година, мразот на Антарктикот ќе се стопи, што резултира во глобалното ниво на морето да се искачи до точка каде човештвото ќе мора да се „опрости од …Њујорк“, според новата студија.

Истражувањето, објавено во „Nature“, забележува дека ако температурите се зголемат за 2 степени целзиусови (35,6 степени фаренхајт) , нивото на океанот ќе се искачи за 8 стапки, ограничувањето на температурата утврдено со Парискиот договор.

Доколку температурите се зголемат за 4 или 6 степени Целзиусови, нивото на морето на крајот би се искачило за 21 метар, односно скоро 39 стапки.

„Антарктикот држи повеќе од половина од свежата вода на Земјата, замрзнат во огромна ледена плоча, дебела скоро 5 километри“, рече коавторот на студијата Рикарда Винкелман во изјавата.

„Бидејќи околните океански води и атмосфера се затоплуваат поради емисиите на човечки стакленички гасови, белото капаче на Јужниот пол ја губи масата и на крајот станува нестабилно.“

Винкелман продолжи:

„Поради огромната големина, потенцијалот на Антарктикот за придонес на морското ниво е огромен: Откриваме дека веќе на 2 степени затоплување, топењето и забрзаниот проток на мраз во океанот, на крајот, ќе повлечат 2,5 метри глобално ниво на морето кои се издигнуваат само од Антарктикот. На 4 степени, тоа ќе биде 6,5 метри и на 6 степени скоро 12 метри ако овие нивоа на температура би се одржувале доволно долго “.

Значајниот договор за климата во Париз, за ​​кој беше договорено во 2015 година под администрација на Обама, има за долгорочна цел да го ограничи зголемувањето на 1,5 степени Целзиусови. Скоро 200 нации го потпишаа историскиот договор, вклучувајќи ја и Кина.

На почетокот на ноември 2019 година, администрацијата на Трамп започна со официјално повлекување од договорот.

Периодот на топење веројатно ќе трае многу години, но веројатно промените ќе бидат трајни, додаваат истражувачите.

„Антарктикот во основа е нашето крајно наследство од порано во историјата на Земјата“, додаде коавторот на студијата Андерс Леверман. „Постои околу 34 милиони години. Сега нашите симулации покажуваат дека откако ќе се стопи, тој не се враќа во почетната состојба дури и ако температурите на крајот повторно паднат. Навистина, температурите треба да се вратат на претиндустриските нивоа за да се овозможи целосно закрепнување – многу неверојатно сценарио. Со други зборови: Она што го изгубивме од Антарктикот сега, е изгубено засекогаш “.

Во интервју за Гардијан, Леверман беше уште пострашен, забележувајќи ‘во иднина ќе бидеме познати како луѓето што го поплавија Њујорк.”

Претходно оваа недела, посебна студија рече дека нивото на морето може да се зголеми 38cm (15 инчи) до 2100 година поради топењето од мразот на Антарктикот и Гренланд, ако емисиите на стакленички гасови продолжат со сегашното темпо.

Истражувањето покажува огромно влијание на човештвото на планетата, дури и ако најекстремните влијанија нема да се видат со годините што доаѓаат, продолжи Винкелман.

„На крајот, согорувањето на јаглен и нафта е тоа што ги одредува тековните и идните емисии на стакленички гасови и затоа, дали и кога се надминати критичните прагови на температурата на Антарктикот.

И дури и ако загубата на мраз се случи на долги скали, соодветните нивоа на јаглерод диоксид веќе може да се достигнат во блиска иднина. Ние сега одлучуваме дали ќе успееме да го запреме затоплувањето. Ако се откажеме од Парискиот договор, ќе се откажеме од Хамбург, Токио и Њујорк“.

Посебна студија објавена во февруари сугерираше дека ако глобалните температури се зголемат за 0,5 степени Целзиусови во следните 50 години, приближно половина од видовите во светот ќе исчезнат локално.

Доколку температурите пораснеа за 2,9 степени Целзиусови, 95 проценти од видовите ќе изумрат.

Во март, друга студија укажуваше дека скоро половина од светските песочни плажи би можеле да бидат исчезнати до 2100 година, ако продолжат климатските промени.

Во август, истражувачите откриле дека 28 трилиони тони мраз, првенствено од Арктичкото море на Антарктикот и планинските глечери, биле изгубени во последните 23 години, „директна последица на климатското затоплување“.

Во мај 2019 година, посебна студија укажа дека климатските промени можат да го зголемат нивото на морето за дури 7 стапки до 2100 година.

Скептиците во голема мерка ги отфрлија стравувањата за влијанието на човекот врз глобалното затоплување, велејќи дека климатските промени се одвиваат од почетокот на времето.

Тие исто така тврдат дека опасностите од загревањето на планетата се претерано преувеличени и го доведуваат во прашање влијанието што го имале фосилните горива врз климатските промени.

2 Shares