Тајни документи: Држави лобираат за промена на клучниот климатски извештај

Истекувањето на тајните документи открива дека Саудиска Арабија, Јапонија и Австралија се меѓу земјите кои бараат од ОН да ја намали потребата за брзо откажување од фосилните горива.

Доверливите документи до кои имаше пристап Би -би -си Њуз покажуваат дека одредени земји се обидуваат да го сменат клучниот научен извештај за тоа како да се борат против климатските промени.

Истекувањето документи открива дека Саудиска Арабија, Јапонија и Австралија се меѓу земјите кои бараат од ОН да ја намали потребата за брзо откажување од фосилните горива.

Тоа покажува и дека некои богати земји се прашуваат дали им е потребна финансиска помош од посиромашните земји за да преминат кон зелените технологии.

Ова лобирање го доведува во прашање самиот климатски самит COP26, кој ќе се одржи во ноември. Документите покажуваат дека земјите се повлекуваат и не се согласуваат со препораките на ОН за акција, само неколку дена пред самитот ќе биде побарано да се посветат на забавување на климатските промени и одржување на глобалното затоплување на 1,5 степени Целзиусови.

Протечените документи се состојат од повеќе од 32.000 поднесоци испратени од влади, компании и други засегнати страни до тим од научници задолжени да состават извештај на ОН дизајниран да ги собере најдобрите научни докази за тоа како да се бориме против климатските промени.

0 Shares