Суперхероите се повеќе насилни од негативците | Какви пораки испраќаат до децата? (истражувања)

Наодите на студиите може да ги одвратат родителите од прикажување филмови со суперхерој на мали деца.

Од Супермен до Бетмен, многу суперхерои се идолизирани од деца ширум светот.

Но, едно ново истражување сугерира дека суперхероите на „Добриот човек“ всушност можат да испраќаат силно негативна порака до децата кога станува збор за насилство.

Истражувачи од државниот универзитет Пен откриле дека суперхероите имаат тенденција да бидат понасилни од негативците во филмовите.

Во студијата, истражувачите анализирале 10 филмови базирани на суперхерои, објавени во 2015 и 2016 година. Тие ги класифицираа главните карактери како „добри“ или „лоши“ и сметаа на бројот на насилни дејствија извршени од секоја од нив.

Резултатите открија дека ‘добри’ ликови извршувале во просек 23 насилни дејства на час. Спротивно на тоа, ‘лошите’ ликови извршувале просечно 18 насилни дејства на час.

Д-р Роберт Олимпија, кој ја водеше студијата, рече: „Децата и адолесцентите ги гледаат суперхероите како„ добри момци “и може да бидат под влијание на нивното прикажување на однесување и преземање насилство од ризик.

„Давателите на здравствена заштита на деца треба да ги едуцираат семејствата за насилството прикажано во овој жанр на филм и потенцијалните опасности што можат да се појават кога децата ќе се обидат да ги имитираат овие перципирани херои“.

Истражувачите сугерираат дека семејствата треба да гледаат филмови со суперхерои заедно и да зборуваат за она што го гледаат.

Г-дин Џон Мулер, главен истражувач на студијата, рече: „Ко-гледањето на овие филмови како семејство може да биде ефикасен противотров за зголемено насилство во филмови базирани на суперхерои.

„Во пасивно ко-гледање на насилни филмови, постои имплицитна порака дека родителите го одобруваат она што го гледаат нивните деца, а претходните студии покажуваат соодветно зголемување на агресивното однесување.

„Преземајќи активна улога во гледањето на филмовите со нивните деца преку ко-гледање и активно учество, рече тој, родителите им помагаат на своите деца да развијат критичко размислување и внатрешно регулирани вредности“.

1 Shares