Што се случува кога ќе пукне кондом?

Пукањето на кондомите е како ситните хаварии кај автомобилите, и иако веројатно нема да настанат големи проблеми, важно е да се осигура дека нема пренос на болест или бременост

Вистинска паника се крева ако пукне кондом за време на сексуален однос: што потоа? Одговорот го дава списанието Тоник во интервјуто со лекарот и професор Кристиен Бренан.

Пукањето на кондомот го споредила со помалите хаварии на автомобилот и објасни дека иако веројатно нема да настанат големи проблеми, важно е да се осигура дека нема пренос на болест или бременост.

“На бременоста и ХИВ вирусот треба да се реагира во рок од 72 часа”, вели докторката. Во овој временски период, план Б или апчиња еден ден потоа или профилакса за да се спречи ХИВ инфекцијата.

Иако жените кои се бремени имаат опција за абортус, оваа постапка може да предизвика големи ментални проблеми за разлика од земањето план Б пилула.

Бренан тврди дека преносот на ХИВ е главен ризик по 72 часа ако лицето кое го пренесува не ја зема терапијата.

Стравот од микропроцесорот на кондомот или минијатурните дупки низ кои вирусите можат да поминат не е оправдан. Бренан додава дека “се потребни повеќе заразени секрети за ХИВ инфекции, но кондомите не нè штитат целосно”.

Без разлика дали употребувате кондом или не, лекарот нагласува дека хигиената е исклучително важна и дека треба да уринирате после сексуалното искуство: “Измокрете се да ја исчистите мочната цевка и да ја отворите, со што ќе ги спречите инфекциите на уринарниот тракт”.

5 Shares