Состојбата со ковид19 во Словенија експлодираше, никој не се вакциниран веќе еден месец

Словенечката влада засега не планира да воведува нови рестриктивни мерки во четвртиот бран на епидемијата, која веќе започна. Тие повикуваат на вакцинација на што е можно повеќе луѓе, а вакцинација од 70 проценти би била пожелна бидејќи значително ќе го намали бројот на новозаразени, хоспитализирани и починати.

Уредникот на Младина, Роберт Боттери, зборуваше на тема коронавирус во Словенија.

– Не сум во редакција, останав дома затоа што ми течеше носот, настинав. Бев вакциниран и наутро направив тест заедно со ќерка ми која оди на училиште и негативен сум. Имаме договор во редакцијата дека ако не сте 100 проценти здрави, ќе останете дома. Нашите ученици добиваат тестови со кои сами се тестираат на секои два дена. Позајмив еден тест од ќерка ми и се тестирав себеси. Сите сме вакцинирани во семејството, – рекол Ботери.

Во Словенија, вели тој, ситуацијата со корона вирусот експлодирала.

– Вчера имавме 750 нови случаи, па утре влегуваме во темноцрвена фаза. Бројките растат експоненцијално во последните 7 дена. Што се однесува до бројот на заразени ситуации, тоа е на ниво од 1 мај. Бројките во болниците се малку помали од тогаш, но на почетокот се очекува и болниците да бидат пополнети, веќе има 150 хоспитализирани и околу 40 на интензивна нега. Во Словенија, проблемот е почетокот на училиштето, кое започна вчера. Кај помладата популација од 12 до 18 години, само 11% се вакцинирани, што значи дека инфекцијата ќе се прошири со многу побрза стапка за 14 дена, додаде тој.

Главниот проблем е недоволна вакцинација

– Главниот проблем на Словенија, како и на цела Источна Европа, е што дојдовме до нешто повеќе од 40 проценти од вакцинираните и престанавме. Сега оди многу бавно. Во последниот месец речиси никој не е вакциниран. Имаше голем расцеп помеѓу вакцинираните и оние кои не сакаат да се вакцинираат. Нема комуникација помеѓу овие две популации, освен навреди и отежнувања – тој ја објасни ситуацијата во Словенија.

Граѓаните немаат доверба во Владата

Јавните кампањи за вакцинација беа катастрофални.

– Убедувате популација што не верува во она што го зборувате и се што правите е залудно. Во Словенија се покажа дека комбинацијата на репресија и епидемија создаде таков раздор што сега што и да каже Владата и да направи, а 70% од луѓето не им веруваат, тогаш не им веруваат дури и кога донесуваат епидемиолошки мерки. Не сум сигурен дека Словенија сега е во состојба да воведе мерки, како и некои западни земји, да воведе ригорозни мерки за задолжителна вакцинација. Верувам повеќе дека ќе има катастрофален раскол што може да се измери со модерна граѓанска војна. Се загрева со политизација, посочи Ботери.

– Мислам дека треба да се најде некој начин на соживот без репресија, додаде тој.

Тој, исто така, рече дека критичарите тврдат дека здравствениот систем не се подготвил за брановите што доаѓаат и дека бројот на кревети остана ист, а ние имавме епидемија на почетокот на голема афера околу купувањето респиратори. Се испостави дека е купено 2 пати премногу и трипати прескапо.

0 Shares