Со месеци се заштитуваме од коронавирусот, но дали знаете какви последици има ова за нашето тело?

Со прогласување пандемија во март, останавме заклучени во нашите домови затоа што тоа беше најбезбеден начин да се избегне коронавирусот.

Оваа мерка ни помогна да се заштитиме од ширење на инфекција, но живеењето во изолација може да предизвика други болести.

Долг престој во домот може да му наштети на држењето на телото, да ја наруши работата на срцето и белите дробови, па дури и да ја наруши функцијата на мозокот, а ефектите од живеењето во изолација може да се почувствуваат долго по крајот на пандемијата, кога и да е.

Почнуваме да губиме мускули

Една недела дома, без разлика дали работиме, јадеме или спиеме, може да се чувствуваме како пријатен и многу потребен одмор, но целосната неактивност ќе го уништи целиот напорно заработен напредок.

Обновата на мускулите што ги губите за само една недела може да трае со месеци, и без оглед на издржливоста, ги губиме побрзо колку што старееме. Губењето на мускулите не мора да го изгуби својот волумен, но ја губи силата, еден од најсилните индикатори и поддржувачи на долговечноста.

Ослабување на срцето и белите дробови

Ако не вежбаме, не го зголемуваме пулсот и кога срцето не пумпа силно, станува се послабо, а истото се случува со белите дробови. КОВИД-19 е респираторна болест, така што луѓето со послабо здравје на белите дробови исто така се сметаат за подложни на коронавирус.

Но, избегнувањето движење од страв од инфекција има и друга страна. Реализацијата не го зголемува протокот на крв во белите дробови, така што веќе постоечката здравствена состојба исто така може да предизвика штета.

Вежбањето е единствениот начин да се подобри работата на срцето и белите дробови и ниту еден лек не може да го замени. Ако веќе се плашите да го напуштите домот, можете да танцувате во него или да најдете некој потежок предмет за обука за силата во домот.

Зголемување на телесната тежина

Со поминување на цели денови дома, храната е постојано достапна за луѓето, така што тие имаат тенденција да го зголемуваат периодот на хранење. Ова може да предизвика зголемување на нивото на инсулин што го стимулира складирањето на маснотии или маснотии во телото.

Постои уште еден проблем поврзан со создавање постојани залихи на храна на почетокот на пандемијата. Повеќето расиплива храна е високо обработена храна богата со шеќер и скроб што е погодна за зголемување на телесната тежина.

Покрај тоа, зголемувањето на телесната тежина во периоди на интензивен стрес е честа појава, а целата 2020 година беше многу стресна.

Зголемувањето на телесната тежина станува особено опасно кога прераснува во дебелина, бидејќи телото потоа почнува да се спротивставува на инсулин и може да се развијат хронични болести како што е дијабетес.

Штетно за нашето држење на телото

Кога седиме, сите потсвесно тонеме во позиција каде што се потпираме напред, ги свиткаме рамената, ги свиткуваме вратот кон градите и ги креваме лактите.

Седењето и лежењето цел ден може сериозно да влијае на држењето на телото и да го напрега грбот, вратот, рамената, колковите и очите. Станете секој час, прошетајте и истегнете се за момент.

Можете дури да легнете на подот и да му дозволите на грбот да се почитува себе си.

Страдајте и спијте

Ако поголемиот дел од денот го поминувате зад затворени завеси, се лишувате од витамин Д, микроелемент важен за густината на коските, имунитетот и спречувајќи чувство на замор.

Доволно сончева светлина наутро помага во синхронизација на деноноќниот ритам на телото, така што ако сте затворени цел ден или работите во темница, тоа може да влијае и на вашиот сон.

Пешачење, вежбање или работа во задниот двор ќе ви даде многу сончева светлина, и ако времето или нешто друго не ви дозволи да излезете, силната вештачка светлина ќе му помогне на вашето тело да се регенерира наутро.

Исто така, поради деноноќниот ритам навечер, избегнувајте ја сината светлина што ја даваат екраните на дигиталните уреди.

Забавување на мозокот

Седечкиот начин на живот го забавува мозокот. Имено, вежбањето произведува одредени хемикалии во мозокот кои ги разградуваат токсините во крвта, па дури и ги спречуваат да одат во мозокот каде што можат да ги убијат мозочните клетки.

Ако не вежбаме, не ги распаѓаме толку ефикасно нуспроизводите на аминокиселини кои завршуваат како невротоксини во мозокот.

Штетните ефекти на изолацијата се многу подмолни, па и физичките симптоми се јавуваат по еден месец

3 Shares