Словенија ја освојува вселената!

Во вторникот владата на словенечкиот премиер Марјан Шарец ги одобри парите за лансирање на повеќе од два сателита дизајнирани во оваа земја

Словенија одлучи: одиме во вселената. Сепак, бескрајните пространства нема да ги достигнат словенечки државјани, но владата на премиерот Марјан Шарец во вторникот ги одобри парите за лансирање на повеќе од два сателита, дизајнирани во оваа земја, и тоа веќе во првата половина од 2019 година.

Покрај тоа, ќе биде лансиран уште еден сателит, а една од целите е проектот и промоцијата на словенечката вселенска наука и технологија.

Словенец пионер

Поголемиот микросателит се вика “Немо HD“ и ќе тежи 65 килограми, а Земјата ќе ја снима на висина од 600 километри. Овој сателит ќе го надополни европскиот систем “Коперникус“ и ќе има свој извор на податоци за урбанизам, екологија, земјоделство, шумарство и транспорт.

Исто така, ќе биде лансиран “Трисат“ наносателит кој тежи само 4,4 килограми и кој, според предвидувањата, треба да биде во употреба најмалку две години, но овој сателит ќе има умерено “скенирање” на Земјата.

Владата за финансирање и лансирање на сателитот “Немо HD“ обезбеди 830.000 евра, а од подготовката на проектот се до лансирањето, вкупните трошоци ќе изнесуваат 2,3 милиони евра, како дел од програмата на Европската вселенска агенција (ЕСА). Инаку, Словенија стана привремена членка на ЕСА пред две години, а се натпреварува за постојано членство во таа организација.

Покрај тоа, Словенија е особено горда на својата историја на вселенско истражување. Сепак, во 1928 година, пионерот во областа, Херман Поточник, направил проект за вселенска станица, можеби првиот таков нацрт на светот, а повеќето се сеќаваат за неговото размислување за тоа дали човекот може долго време да остане во вселената. За жал, тој почина веќе во 1929 година, на само 36 години.

Не беше првпат оваа земја да објави лансирање на сателити во вселената, а пред тоа беше кажано дека Словенија ќе треба да ги испрати првите сателити во вселената веќе во 2017 година. Но, тоа е одложено, а 2019 година треба да биде она што ќе ги расположи сите просторни ентузијасти во оваа земја.

Двата словенечки сателита треба да бидат испратени во вселената со ракетата “Vega“ на вселенската компанија “Arianespace“.

Анте Радониќ, хрватски експерт за овие прашања и коментатор за вселенски летови, објасни дека таквите мали сателити најчесто се стартуваат како “секундарен товар” на ракетите, а нивната предност е дека повеќето од нив може да го снимаат истото место на Земјата, но со понизок квалитет на снимките, додека големото море мора да чека долго време.

“Таквите сателити најчесто се користат за снимање на нашата планета, а не за истражување на вселената, иако НАСА и оние мали сателити веќе се тргнати во таа насока”, објаснува Радониќ, додавајќи дека тие снимаат бродови, авиони или пренесуваат податоци, а помагаат и во комуникациите и имаат повеќекратни намени.

Важно за студентите

Хрватска не е членка на ЕСА, а Словенија е привремена членка. Ова е главната причина зошто Словенците имаат поголема веројатност да финансираат вакви проекти.

Претседателот на Загребското астрономско друштво “Бескрај“, Борис Штромар, смета дека лансирањето на сателитите, како овој на Словенците, е добро за гордоста на земјата, но и за тестирање на технологијата.

“Ова е важно за студентите, бидејќи тие некогаш ќе можат да ги користат информациите што ги добиваат од овие сателити и да учат од нив”, рече Штромар, кој исто така верува дека Словенија сигурно помогнала во приклучувањето кон ЕСА.

Како позитивен пример во Хрватска, Штромар исто така истакна неколку случаи кога на средношколците им беше овозможено да разговараат со астронаутите на Меѓународната вселенска станица.

23 Shares