СИТЕ ТАЈНИ НА КЕФИРОТ! Направете го сами дома, тогаш е најдобар

За домашен кефир, потребна ви е првенствено основната состојка – кефир од габа, како и кравјо или козјо млеко …

Ова е најчестиот одговор на прашањето што е кефир.

Но, тоа е површно објаснување. Ако бараме малку повеќе информации, ќе дојдеме до заклучок дека млечниот производ се добива со ферментација на млечен шеќер.

Додека бактериските култури на јогурт се одговорни за тоа во јогуртот, зрнцата кефир или габата кефир се одговорни за тоа, како и микроорганизмите и млечната киселина што одат заедно со него.

Габата кефир е мала грануларна печурка која многу личи на карфиол. Исто така се нарекува тибетска печурка.

Како се прави и чува кефир

Овој производ е посебен по тоа што може да се купи, но може да се направи и дома и многу лесно. За тоа, потребна ви е првенствено основната состојка – габа кефир, како и кравјо или козјо млеко.

Кефир габата се додава на половина литар млеко и отстојува 24 часа на собна температура. Најдобро е да го ставите ова во стаклена тегла и да го покриете со капак, но не целосно или со газа. После тоа време, кога ќе видите дека млекото добило густина, потребно е да се цеди пијалокот добиен на овој начин преку пластична цедалка. Извадете ја габата и можете да ја користите повторно.

Важно: При стискање, мешање, правење и чување на кефир, не користете метални прибор, како и капаци, бидејќи тие влијаат на активноста на габата.

Чувајте го кефирот добиен на овој начин во фрижидер, и можете да го користите на различни начини: со оброк, со додавање овошје, житарици или без никакви додатоци.

Корисни совети:

– Лабаво затворете го капакот на теглата, бидејќи закиселувањето создава гасови и теглата може да експлодира и содржината да истече.

– За време на процесот на правење кефир, избегнувајте изложување на теглата на директна сончева светлина.

– Не гответе кефир и не загревајте го. Не е штетно и можете ако сакате, но тогаш нема да има здравствени придобивки и ќе ги убиете неговите корисни состојки.

– Кефир габата се храни со млечен шеќер. Ако ја чувате и не ја користите габата, периодично менувајте го млекото во кое ја чувате габата за да не се исушува. Ако планирате да не ги користите зрната кефир долго време, замрзнете ги. Ова ги става во хибернација

– Препорачаната дневна доза на кефир е од 200-300 мл, а при третман на разни болести до 500 мл на ден за возрасни. Меѓутоа, ако сте почетник, започнете со 100 ml на ден и следете го вашето тело.

Поголеми количини одеднаш кај чувствителните луѓе може да предизвикаат проблеми како грчеви во стомакот

Каде да набавите зрна кефир?

Кога купувате кефир во продавницата, нема габа во него што можете да ги размножите. Затоа е најдобро да го набавите од некој што веќе го има преку социјалните мрежи, на пример. Тибетската печурка расте, се размножува и се дели лесно со текот на времето.

0 Shares