Што помага при непријатност од Подригнување и надуеност?

Болка во горниот дел на стомакот, често со надуеност, подригнување и повраќање на храна од хранопроводот, е честа.

Понекогаш после јадење, многу често навечер кога легнуваме, добиваме непријатен нагон за подригнување и чувство на враќање на содржината од храна на желудникот во хранопроводот.

Може ли да пробам какви било лекови што можам да ги набавам без да одам на лекар за тестови?

“Проблемите со стомакот кои се опишани како металоиди, болка во горниот дел на стомакот, често со надуеност, подригнување и враќање на храната од хранопроводот, се чести и секој би сакал да ги реши без непријатни тестови.

Можете да користите антацид за да ублажите помали проблеми ( Гастален или слично), а денес постојат лекови кои доведуваат до скоро целосен прекин на лачењето на желудочната киселина, т.н. IPP (инхибитори на протонска пумпа).

Пропишани од лекарите за ГЕРБ (гастроезофагеален рефлуксен третман, т.е. враќање на гастричната содржина во хранопроводот), и при пониски дози (на пример, пантопразол 20 mg) како лек без рецепт може да се земе за краткорочен третман на симптоми на рефлукс кај возрасни.

1 Shares