Што ќе се случи со вас ако јадете 3 или повеќе јајца дневно

Конзумирањето многу јајца доби лош глас во текот на годините наназад.

Се разбира, за тоа нема вистинска причина, но и покрај тоа многумина велат дека јајцата содржат многу маснотии, други велат дека се лоши за холестеролот и гласини дека содржат хормони затоа што доаѓаат од неплоден женски циклус.

Вистината е сосема друга, јајцата се неверојатен извор на витамини и здрави состојки и затоа можете да јадете и по неколку јајца дневно.

Всушност едно тврдо варено големо јајце содржи:

 • Витамин Б 7%
 • Витамин А 6%
 • Фолат 5%
 • Витамин Б12 9%
 • Витамин Б2 15%
 • Фосфор 9%
 • Селен 22%.

Јајцата исто така содржат пристојна количина на витамин Д, витамин Е, витамин К, витамин Б6, калциум и цинк. А со конзумирање на јајце ќе внесете и 77 калории, 6 грама протеини и 5 грама здрави масти.

За да ја дополниме листата на здрави факти ќе ви кажеме што се случува ако јадете три јајца дневно:

 • Вие ќе добивате здрав, добар холестерол кој брзо се преработува.
 • Вие ќе го намалите ризикот од срцеви заболувања
 • Ќе имате посилни и поцврсти мускули
 • Ќе имате поздрави коски
 • Ќе го подобрите здравјето на вашите очи
 • Ќе јадете помалку
 • Ќе имате повеќе енергија и елан
 • Ќе имате вкусна храна

Препорака:

Јадете јајца, здрави се.

61 Shares