Се плашам дека ќе останам сама

Прашање: Прво, би побарала совет од машка перспектива. Јас имам 25 години, високо сум образована и паметна. Велат дека сум убава и интересна, во стилот – ме посакуваат. Мојот најголем проблем е осаменоста.

Не можам да најдам некој што би му се допаѓала, а воедно и тој да ми се допаѓа тој мене. Сите мои врски завршија прилично поразително. Знам дека сум сеуште релативно млада, но се плашам дека ќе останам сама со години. Односно, јас ќе останам засекогаш сингл.

Пред неколку дена излегов со момче кое беше пет години постаро од мене. Сè беше прилично добро, атмосферата беше пријатна и останавме три часа заедно на пијачка. Но оттогаш тој не ми се јаував и имам впечаток дека ме избегнува, што ме тера да се чувствувам прилично мизерно. Ми треба совет како да се поставам во иднина.

Одговор:

Не верувам дека имам совет, но прво имам неколку прашања. Првото од нив се однесува на осаменоста што ја спомнувате. Дали имате добри пријатели и пријателки? Јас разбирам дека сте фокусирани на љубовните работи, но никогаш не треба да ја потцените важноста на блиските пријателства.

Пријателите секогаш успеваат да го истераат стравот од осаменоста. Дали навистина мислите дека 25-годишна возраст е онаа во која треба да најдеме животен партнер, под услов да е сè во ред?

Или оваа фрустрација е резултат на притисоците и очекувањата на вашата околина? Вие не опишавте што значи тоа што е “поразително” за вас. Она што ме интересира, за да биде појасно, дали забележувате модел во вашите досегашни врски? Дали имате чувство дека повторувате некои грешки?

Ваквите впечатоци секогаш се корисни за да разговарате со психијатар / психолог и на тој начин да алармираат некои помалку очигледни (а можеби и помалку релевантни) детали. Начинот на кој ја опишавте неодамнешната средба сугерира дека не можете да ги прочитате добрите сигнали што ги испраќа другата страна.

Се разбира, читањето на сигналот не е лесно, а ни грешките не се ретки.

(Како што напишал Оскар Вајлд: “Ние секогаш читаме во нашата одговорност меѓу редови”.) Се прашувам дали би рекле дека често грешите во дешифрирањето на машките и женските сигнали?

Ако одговорот е позитивен, причината може да биде привремено слепило предизвикано од вашата желба да се најде човекот на вашиот живот од 5 до 12 години. Порелаксирани секогаш читаме полесно и подобро.

Добро, бидејќи сакавте машки совет, ќе ви напишам што би му рекла на маж од 25 години ако ме праша за идентично прашање. “Во вашата возраст, зрелоста, вклучувајќи ја и способноста за вистинска интимност, е само почеток.

Значи имате доволно време пред вас и вие не мора постојано да гледате во часовникот. И следниот пат кога ќе испадне дека сте толку мизерни – откако некоја интересна жена што сте ја запознале не ја доживеала – насмејте се сами себе. Во моментов се насмевнавте против нарцизмот. Вредат ли за младите жени други правила? Се сомневам во тоа”.

1 Shares