Распишан конкурс за 70 медицински сестри, Во Сплит – А колку се пријавиле? | И кај нас би било слично

Според најоптимистичките проценки, во Сплитскиот клинички центар недостасуваат 150 медицински сестри, а според Правилникот за минимални технички услови, дури 300, пишува Сплит дневно.

Солит беше една од најлошите точки на короната во Хрватска.

Кога КБЦ Сплит побара и доби дозвола од Министерството за здравство да ангажира 120 медицински сестри, 70 на определено време и 50 на неопределено време, се појави проблем.

Пристигнати се само 14 апликации за конкурсот за 70 медицински сестри објавен од Клиничкиот болнички центар Сплит, пишува Слободна Далмација.

Имено, пријавите за неопределено време не беа проблематични, затоа што на конкурсот се пријавија медицински сестри кои претежно веќе работат во болница на определено време.

Проблемот е во привремените апликации, бидејќи само 14 од нив аплицирале за 70 работни места.

„За жал, морам да утврдам дека само 14 од нив се пријавиле на конкурсот за работа, според кое прифаќаме 70 медицински сестри“, изјави за Слободна медицинска сестра Марија Гранчиќ, главна медицинска сестра на КБЦ Сплит.

Меѓу овие 14 апликации, се наведува, има и такви кои се постари од 50 години.

Коментарите на граѓаните на Сплит беа дека би се пријавиле, но да се качи платата. Никој не сака да работи тешка работа за мизерна плата.

Нешто слично е и во Македонија, медицинските сестри работат за околу 18.000 до 23.000 ден месечни примања а смените им се по 12 часа, трети напорни смени.

Некој медицински сестри кои се постари и имаат поголем работен стаж имаат и до 25.000 ден месечни примања, но повеќето посебно во другите градови освен во Скопје.

3 Shares