Преработената храна, како бел леб и плескавица, може да го оштети овој орган

Нема да ве засити и може да влијае на вашето кардиоваскуларно здравје.

Преработената храна е создадена за да биде ефтина, вкусна и да не одржува енергични и сити до следниот оброк. Но, здравствените експерти откриваат дека оваа храна не е најдобриот избор, и еве зошто.

Новата студија на истражувачите од Центарот за контрола на болести укажува на тоа дека многу луѓе се потпираат на нездрава храна, која им штети на нивните срца.

Научниците веруваат дека повеќе фабрички произведена и преработена храна што ја јадеме – како што се плочки од гранола, кои се наоѓаат на полица со месеци, равиоли во конзерва, полни со згуснувачи и стабилизатори и безалкохолни пијалоци засладени со сируп од пченка со висока фруктоза – влијаат на функционирањето на срцето.

– Оваа храна е направена да има толку добар вкус – рече авторот на студијата, др. Зефенг Занг, епидемиолог во Центарот за контрола на болести, инсајдер, пред неговата студија да биде објавена во Американскиот весник за клиничка исхрана.

Преработената храна нема да ве засити

Преработената храна не само што често не содржи доволно хранливи материи, туку исто така ги охрабрува луѓето да продолжат да јадат и после оброк. Ова може да биде затоа што храната негативно влијае на сензорите на ситост во организмот, и исто така затоа што е дизајнирана да се јаде и вари брзо.

– Преработената храна честопати нема влакна. Ова значи дека луѓето не се чувствуваат сити кога јадат целосна, непреработена храна – вели Занг.

Студијата на Занг се потпирала на ригорозно национално истражување за здравјето и исхраната спроведено од CDC секоја година, во кое истражувачите им поставуваат прашања на луѓето што јадат, а физичкиот преглед го проценува и нивното целокупно здравје.

За време на студијата, Занг и неговиот тим научници разгледале повеќе од 11.200 луѓе низ САД во периодот од 2011 до 2016 година.

Учесниците во студијата не беа демографски совршено прецизен репрезентативен примерок на Американци. Истражувачите им поставиле повеќе прашања на припадниците на националните малцинства, на луѓето со ниски примања и на постарите лица низ САД, во надеж дека ќе соберат корисни информации за нивните здравствени проблеми кои не биле добро проучени или разбрани во минатото.

Луѓето кои јадат повеќе преработена храна имаат повеќе здравствени проблеми

За секои 5 проценти зголемување на потрошувачката на преработена храна, се забележува соодветно намалување на проценката на кардиоваскуларното здравје за 14 проценти.

Со други зборови, се чини дека количината на преработена храна што ја јадат луѓето навистина влијае на нивното здравје на срцето. Истражувачите сè уште не знаат точно зошто преработената храна е толку лоша за нашето здравје.

Но, она што е јасно од истражувањето и другите студии на Занг е дека луѓето кои јадат повеќе преработена храна имаат и повеќе проблеми со срцето, умираат порано, умираат повеќе од рак и добиваат на тежина.

Преработената храна обично има најмалку пет состојки

Научниците обично ја дефинираат преработената храна како „индустриски формулации кои обично содржат пет или повеќе состојки“.

Храна како зеленчук, грав, месо, сирење и други производи се примери на необработена или минимално преработена храна.

– Преработената храна често има големи количини додаден шеќер, натриум и заситени масти, како и хемиски адитиви. Оваа храна може да се третира со густини, бои, стабилизатори, глазури и адитиви.

Може да содржи сируп од пченка со висока содржина на фруктоза, изолати на протеини или интересни масла (замени за транс масти, кои денес се широко забранети – рече Занг.

Примери за преработена храна вклучуваат спакувани плочки од гранола и житарки за појадок, газирани безалкохолни пијалоци, бонбони, маргарин, енергетски пијалоци, јогурти со вкус, пилешки медалјони и виршли.

2 Shares