Поради Претседателот на Австрија, Македонец ќе Биде Казнет 30.000еу

Претседателот на Австрија, Александар ван дер Белен, беше „фатен“ во непочитување на мерките.

Тој минатата ноќ престојуваше со сопругата Дорис Шмидингер во градината на виенски ресторан, дури и по пропишаниот крај на работното време на рестораните.

Со одлука на австриската влада, откако работата на угостителските објекти повторно беше овозможена кон средината на месецот, работното време беше ограничено на периодот од 6,00 до 23,00 часот.

Претседателот на Австрија беше фатен во градината на италијански ресторан во центарот на Виена по 23 часот, а на сопственикот на ресторантот кој е по потекло од Македонија му се заканува драконска казна до 30.000 евра.

Кога полицијата синоќа дојде во градината на барот, тие беа изненадени од гостите кои седеа на масата со пијалок.

За тоа чуварите на безбедноста ги известиле надлежните органи, а сега директорот на градскиот магистрат мора да одлучи како да го казни сопственикот на ресторанот кој не го почитувал работното време.

Претседателот Ван дер Белен се правда дека е грешка и фер е што за прв пат, откако се затворија рестораните, тој беше во ресторан со пријателите и неговата сопруга на вечера.

– Разговаравме за нешто и заборавивме на времето. Многу ми е жал и тоа беше грешка – рече тој.

Сопственикот на ресторанот „Сол“, со потекло од Македонија, Аки Нуредини истакна дека го затворил својот ресторан во 23 часот навреме, како што се бара со закон, со последната рунда пијалоци.

Претседателот Ван дер Белен, како што додаде, остана во градината.

Според законот, ресторан дури и по затворањето, по 11 часот, теоретски може да им овозможи на гостите да останат да седат во градината, но тоа потоа се третира како приватна забава.

Сепак, ресторанот не смее повеќе да им служи на своите гости, а барот и кујната мора да бидат затворени.

Сега судијата мора да одлучи дали ресторанот „Сол“ го почитувал законот за корона, или го прекршил, додека на гостите, претседателот и неговата сопруга не им се заканува никакви последици.

„Однесувањето“ на претседателот беше жестоко критикувано од Партијата на слободата на Австрија (ФПО), што укажува дека е очигледно дека шефот на државата не го почитува „крунското лудило“ на владата, што го иритира населението.

– Кој не го почитува указот на владата, започнува од фактот дека тоа е над законот. Тоа е неодговорното однесување на претседателот на демократска земја – истакна генералниот секретар на ФПО, Мајкл Шнедлиц.

27 Shares