Пилула може да ги направи жените подобри во паркирање и читање мапи, според новото истражување

Студија на Државниот универзитет во Пенсилванија сугерира дека некои видови на лекови за контрацепција можат да ја зголемат просторната свест и да помогнат во традиционалните „машки“ вештини.

Земањето апчиња за контрацепција може да ги направи жените подобри во паркирањето во тесни простори и читањето мапи, сугерира ново истражување.

Тоа е затоа што оралните контрацептиви како Цилест и Јасмин го намалуваат нивото на женски полов хормон естроген, за кој се смета дека го потиснува 3Д размислувањето.

За време на истражувањето, скоро 400 мажи и жени преку два ментални теста, пренесува Mail Online.

Едниот беше дизајниран да ја тестира просторната свесност, додека другиот гледаше на вербални вештини.

Некои од жените не пиеле апчиња.

Останатите биле на „монофазни“ или „трифазни“ таблети.

Мажите поминаа подобро од жените на просторниот тест како што беше предвидено.

Сепак, жените кои земале „монофазни“ апчиња ги надминале другите жени.

Истражувачите на Државниот универзитет во Пенсилванија велат дека ова може да се намали на помалку естроген.

Се смета дека хормонот ги потиснува просторните вештини – што значи дека пониските нивоа ги зголемуваат.

Портпарол на издавачката компанија

„Елсевиер“ рече: „Ставањето багаж во багажникот на автомобилот или внесувањето на овие неколку последни чаши во машината за миење садови може да биде полесно за жените кои пијат орални контрацептивни таблети“

1 Shares