Паника во Данска: По ликвидацијата на 11 милиони визони (куна), тие започнаа да убиваат мачки за да „спречат ширење на коронавирус“

Со цел да се спречи ширењето на коронавирусот, данските власти започнаа да фаќаат и убиваат мачки на најмалку една фарма со визон, каде што сите пронајдени примероци на тоа крзнено животно беа убиени овој месец.

На една фарма во близина на градот Холстебро, каде мачките се чуваат во голем број заради истребување на глодари, биле откриени половина од 22-те тестирани коронавируси и биле убиени, објави ТВ2, пишува локалниот дневен весник.

Друштвото за заштита на мачки има информација дека акцијата е во тек и на други фарми.

На почетокот на ноември, данската влада донесе одлука за ликвидација на целото население Висон. Тие се одгледувани на 1100 фарми, претежно на северот на Данска, и досега над 11 милиони се убиени и закопани, откако во некои од нив е откриена мутација на коронавирус.

Одлуката предизвика политички контроверзии и протести кај земјоделците во земјата, бидејќи се покажа дека одлуката за убиство на сите примероци од одгледувана куна, заразени и незаразени, е незаконска. Ова доведе до оставка на надлежниот министер Могенс Јенсен и до реконструкција на владата.

19 Shares