Опасниот тренд на „ТикТок“ што може да предизвика трајно оштетување на кожата

Докторите предупредуваат на „опасниот“ тренд на „ТикТок“ што може да предизвика трајно оштетување на кожата.

Загрижувачки број на DIY (направи сам) трендови за убавина се раширија на TikTok.

Корисниците на социјалните мрежи споделија видеа на кои тие испробуваат опасни работи, вклучително и обид за отстранување на бемки од нивните тела.

Вознемирувачките видеа покажуваат како луѓето се обидуваат да се ослободат од бенките со стружење, горење или употреба на хемикалии.

Експертите оттогаш предупредуваат за опасностите од ова и ги повикуваат луѓето да побараат стручна помош ако сакаат да се отстрани бемка или израсток.

NHS GP и медицинскиот директор на клиниките за кожа на Козмедикс, д-р Рос Пери, објасни дека не постои безбеден начин да се отстрани израсток или бемка во домашни услови и дека обидот да се направи тоа може да предизвика трајна штета.

Зборувајќи за Сан, тој рече: „Ова треба да го стори квалификуван лекар или дерматолог кој е обучен и знае што прават.

„Користењето хемикалии или обидот за„ стругање “на израсток може да доведе до инфекции, крварење, лузни и деформација на областа.

Други загрижувачки трендови на „ТикТок“ видоа луѓе кои користат белило за избелување на забите и ставаат лепак за трепки на усните за да изгледаат поголеми.

Стотици корисници гледаат вакви видеа, што ги натера британското здружение на дерматолози, британското здружение на стоматолози и британската фондација за кожа сите да се изјаснат на оваа тема.

Експертите од секоја од овие области ги советуваа луѓето да не ги пробуваат овие домашни „третмани“ на себе.

Д-р Анџали Махто, портпарол на британското здружение на дерматолози изјави: „Важно е да ги потсетите луѓето дека социјалните медиуми не треба да се користат како примарен извор за дерматолошки проблеми.

„Кога станува збор за кожата, тоа може да доведе до непотребен страв или паника таму каде што не е потребно, трошење на ресурси како што се пари за производи кои не можат да лекуваат медицински проблеми, потенцијално одложување на третманот, како и потенцијално влошување на нечие психолошко здравје.

Слично на тоа, д-р Адил Шераз од британската фондација за кожа за Би-Би-Си изјави:

“Лепилото за трепки содржи цијаноакрилат, за кој се знае дека е контактен алерген. Нанесувањето потенцијално алергенска хемикалија на усните може да резултира во сериозна реакција”.

Портпарол на британското здружение на стоматолози додаде: „БДА е загрижена за DIY трендот за избелување на забите со нивоа на водород пероксид кои се повисоки од дозволените за производи без рецепт.

„Користењето поголеми концентрации без надзор, како што заговараат некои видеа, го зголемува ризикот од оштетување на забите и непцата, вклучувајќи изгореници на устата, чувствителност на забите и непцата, како и иритирани или воспалени непца.

Луѓе, дефинитивно не пробајте ништо од ова дома!

3 Shares