Нови истражувања за тоа колку Корона вирусот може да преживее на кожата на човек

Новиот коронавирус може да се задржи на човечката кожа многу подолго отколку што можат вирусите на грип, покажува новото истражување на истражувачи во Јапонија.

Според студијата, САРС-CoV-2, вирусот што предизвикува КОВИД-19, останал одржлив на примероците од човечка кожа. Спротивно на тоа, еден вид на вирус на грип А (IAV) остана одржлив на човечката кожа околу 2 часа.

За среќа, двата вируси на кожата беа брзо инактивирани со средство за дезинфекција на рацете.

Наодите ја потенцираат важноста на миење раце или употреба на средства за дезинфекција за да се спречи ширењето на КОВИД-19.

„Оваа студија покажува дека САРС-CoV-2 може да има поголем ризик од пренесување на контакт [т.е. пренос од директен контакт] од IAV затоа што првиот е многу постабилен на човечка кожа [од вториот]“, напишаа авторите во својот труд што беше објавено на Интернет на 3 Октомври во списанието Клинички инфективни болести. „Овие откритија ја поддржуваат хипотезата дека правилната хигиена на рацете е важна за спречување на ширењето на САРС-CoV-2“.

Опстанок на кожата

Претходно во пандемијата, истражувачите во САД анализираа колку САРС-КоВ-2 може да трае на површините и открија дека останува одржлив на бакарни површини до 4 часа, на картон до 24 часа и на пластика и нерѓосувачки челик нагоре до 72 часа, претходно објавија од Live Science.

Сепак, од етички причини, испитувањето колку долго може да трае вирусот на човечка кожа е покомплицирано – не можете само да ставате примероци од потенцијално смртоносен вирус на рацете на луѓето.

Така, за новата студија, истражувачите, од медицинскиот универзитет во Кјото во Јапонија, создадоа модел на кожа користејќи примероци од човечка кожа добиени од обдукции.

Примероците беа собрани приближно еден ден по смртта на пациент. Авторите забележуваат дека дури и 24 часа по смртта, човечката кожа сè уште може да се користи за кожни графтови, што значи дека задржува голем дел од својата функција некое време по смртта. Така, собраните примероци може да бидат соодветен модел за човечка кожа, тврдат авторите.

Користејќи го нивниот модел, авторите откриле дека САРС-КоВ-2 преживеал на примероците на човечка кожа 9,04 часа, во споредба со 1,82 часа за вирусот на грип А.

Кога овие вируси се мешаа со слуз, за ​​да имитираат ослободување на вирусни честички при кашлица или кивање, САРС-КоВ-2 траеше уште подолго време, околу 11 часа.

Сепак, и двата вируси беа инактивирани на кожата 15 секунди по употребата на средство за дезинфекција на рацете што беше 80% етанол.

„Соодветната хигиена на рацете… доведува до брза вирусна инактивација [на САРС-CoV-2] и може да го намали високиот ризик од контактни инфекции“, велат авторите.

Авторите забележуваат дека нивната студија не ја зела предвид „инфективната доза“ на САРС-КоВ-2, односно количината на честички на вирусот потребни за да се даде некому инфекција од контакт со контаминирана кожа и затоа идните истражувања треба да го испитаат и ова прашање .

Првично објавено на Live Science.

1 Shares