Никогаш не ги перете алиштата на 30 или 40 степени поради многу сериозна причина!

Ако ги перете алиштата во машината за перење на 30 степени, ви се чини дека всушност ги перете добро цело време.

Перењето облека на пониска температура се чини добра еколошка идеја, пред се економично. Сепак, експертите предупредуваат дека тоа не е добро за здравјето.

Бактериите живеат во нашето тело на температура од 37 степени, што значи дека температура од 30 степени може да не ги елиминира, а пример за една таква е E. coli (ешерихија коли). Затоа микробиолозите советуваат облеката да не се мие на температура под 60 степени, особено ако станува збор за облека за деца.

На патиките, кои се мијат на ниска температура, има дури 10.000 организми врзани со измет, а во само две лажици вода содржана во машината за перење има околу милион бактерии.

За да се осигурате дека бактериите не остануваат во машината за перење, се препорачува да ја вклучувате барем еднаш месечно за да работи на 90 степени, без алишта во неа.

1 Shares