(наука) Хемикалиите кои се наоѓаат во секојдневните производи може да ја попречат Ковид-19 вакцината

Истражувачите се загрижија од истражувањатаа дека PFAS (контаминација ), најчесто пронајден во телата на луѓето а испитано е на Американците, ќе ја намали ефикасноста на имунизацијата.

Успешното примање на која било вакцина за Ковид-19, клучен чекор за враќање на чувството на нормалност по една година опустошена од панемијата на коронавирусите, може да биде попречено од широко распространетата контаминација од низа хемикалии што се користат во секојдневните производи.

Мали количини на пер- и полифлуороалкил (или PFAS) хемикалии најчесто се наоѓаат во телата на луѓето во САД, како и во неколку други земји. Овие вештачки хемикалии, користени во сè, од нелепливи тави до водоотпорна облека до кутии за пица, се поврзани со зголемен ризик од оштетување на црниот дроб, намалена плодност, па дури и рак.

Но, научниците предупредуваат дека некои од овие хемикалии може да предизвикаат уште еден малку познат, но потенцијално значаен дефект со намалување на ефикасноста на одредени вакцини.

Оваа пречка може да фрли сенка врз напорите за вакцината „Ковид-19“ да биде ефективна на доволно луѓе што ќе ги олеснат ограничувањата на секојдневниот живот.

„Во оваа фаза не знаеме дали тоа ќе влијае на вакцинацијата против корона, но тоа е ризик“, рече Филип Гранджан, дополнителен професор по здравствена заштита на животната средина на Школата за јавно здравје на Харвард. „Треба да ги прекрстиме прстите и да се надеваме на најдоброто“.

Истражувањето предводено од Гранджан откри дека децата изложени на PFAS значително ја намалија концентрацијата на антитела по дадени вакцинирани тетанус и дифтерија.

Следната студија на возрасни здравствени работници открила слични резултати. Во меѓувреме, одреден вид PFAS, наречен перфлуоробутират (или PFBA), се акумулира во белите дробови и може да ја зголеми сериозноста на болеста претрпена од луѓе кои се заразени со Covid-19, посебно истражување на Гранджан, кое допрва треба да биде разгледано предложи.

Германската компанија „БиоНТех“ и американскиот фармацевтски гигант „Фајзер“ предизвикаа наплив на оптимизам во врска со претстојната вакцина „Ковид“, откако објавија дека кандидатот е 90% ефикасен во спречување на луѓето да заболат од оваа болест.

Научникот кој стои зад вакцината предвиде дека ќе го „исфрли вирусот“ и ќе помогне во укинување на пандемијата што го осакати поголемиот дел од светот од почетокот на годината.

И покрај ова, само неколку држави во светот бараат водата за пиење да биде во голема мера ослободена од PFAS хемикалии, ситуација во која Агенцијата за заштита на животната средина контролирана од Бајден најверојатно ќе интервенира по ова прашање во Америка, пишува theguardian.

1 Shares