Научниците: Зошто денешните бракови се распаѓаат?

На почетокот на врската емоциите се многу изразени и можат да ги “заслепат” суштинските елементи кои влијаат на квалитетниот однос, а тоа е карактерот на личноста, подготвеноста за пожртвуваност и компромис, размислување за иднината, и сл.

Загрижувачка е статистиката дека се повеќе и повеќе парови се одлучуваат за развод.

Но, зошто е тоа толку често денес? Социолозите, психолозите и експертите за врски напоменаа некои од примерите поради кои современите бракови висат на конец.

Премногу кратко сте во врска

Некои луѓе велат дека едноставно знаат кога ќе дојдат до вистинската личност, и тие прават информирани избори. Психолозите од Универзитетот Лојола, објаснуваат денес дека е неопходно да се анализира врската, а не само вашите чувства.

Тие тврдат дека постојат добри индикатори за иднината на врската која ќе ви даде позитивни одговори на прашањата како дали сакате вашиот партнер или партнерка да ги запознаете со вашите семејства, дали ви недостасува кога не сте заедно, дали сакате него или неа да ги прифатат во вашата околина?

На почетокот на врската емоциите се многу изразени и можат да ги “заслепат” суштинските елементи што влијаат на квалитетот на односот, а тоа е карактерот на личноста, подготвеноста за жртвување и компромис, размислување за иднината итн.

Анализата спроведена на Универзитетот Емори покажа дека времето што сте го поминале за запознавањето меѓусебно пред бракот е голем дел од тоа дали овој однос ќе заврши со развод. Тие велат дека треба да бидете најмалку три или повеќе години во врска пред да стапите во брак, за да спречите развод во иднина.

Премногу долго чекате за брак

Дали навистина можете да бидете премногу долго во врска пред да се одлучите да стапите во брак? Науката тврди дека може! Податоците собрани и анализирани на Универзитетот во Јута покажаа дека браковите после 32 години имаат поголем ризик за развод.

Секоја година потоа, ризикот за развод се зголемува за дополнителни 11 проценти, според наодите од истражувањата.

Сте организирале премала венчавка

Исто така, се покажа дека оние двојки кои повикуваат повеќе гости на нивната венчавка имаат помал ризик за развод. Значи, двојките што организираат помалку приеми имаат поголем ризик да се разведат во иднина. Но, тоа не значи дека тоа навистина ќе биде така.

Научниците тврдат дека поддршката на голем број храбри двојки и тоа како е многу важна точка за нивниот брачен живот и стабилност.

Поважни се изгледот и билансот на вашиот профил

Што ве привлече вам кон вашиот партнер или партнерка? Изгледот, фактот дека доаѓа од добро семејство, постоењето на сопствена компанија или нешто слично?

Анализите покажуваат дека мажите кои привлекле поатрактивни жени имаат 1,5 поголем ризик да се разведат, отколку мажите чиј изглед не им е важен.

Жените кои бараат материјална сигурност кај мажот имаат 1,6 пати поголем ризик дека на крајот ќе се разведат од таков човек.

3 Shares