Научниците открија колку трае имунитетот по инфекција со корона

Инфекцијата со инфекција со КОВИД-19 ги ​​штити повеќето луѓе од повторна инфекција најмалку шест месеци, рече проф. Дејвид Ер од Универзитетот во Оксфорд.

Малку е веројатно дека луѓето кои се заразиле со КОВИД-19 може повторно да се инфицираат во рок од шест месеци од првата инфекција, според британското истражување спроведено врз здравствените работници.

Досега се сметаше дека имунитетот трае околу три месеци. Истражувањето е добра вест за повеќе од 51 милиони луѓе кои биле заразени со коронавирус од почетокот на пандемијата, велат научниците од Универзитетот во Оксфорд, авторите на студијата.

Ова е навистина добра вест затоа што можеме да бидеме сигурни дека, барем на краток рок, повеќето од оние кои преживеале КОВИД-19 нема да бидат повторно инфицирани, рече Дејвид Ер, професор од Оксфорд и еден од авторите на студијата.

Ретки случаи на повторна инфекција предизвикаа загриженост дека имунитетот може да трае кратко и дека закрепнатите пациенти можат брзо да се инфицираат. Но, резултатите од оваа студија спроведена на здравствени работници изложени на коронавирус, што ги прави група со висок ризик за инфекција, покажуваат дека повторната инфекција е исклучително ретка, пренесува Зимо.

Инфекцијата со КОВИД-19 ги ​​штити повеќето луѓе од повторна инфекција најмалку шест месеци, истакна Ејр. Не најдовме нова симптоматска инфекција кај ниту еден од испитаниците кај кои се пронајдени антитела, додаде тој. Истражувањето траеше 30 недели, помеѓу април и ноември оваа година.

Заклучоците сè уште не се разгледани од други научници. За време на студијата, 89 од вкупно 11.052 работници без антитела примиле коронавирус и симптоми, а тоа не се случило со ниту еден од 1.246 лица со антитела.

Ќе продолжиме внимателно да ја следиме оваа група работници за да утврдиме колку трае имунитетот и дали претходната инфекција влијае на сериозноста на болеста доколку се појави повторна инфекција, објави Ејр.

8 Shares