Научниците развија набрз тест за Коронавирусот Ковид-19

Сименс Хелтајнерс во средата објави дека започнува нов тест за антитела во Европа, но предупреди дека производителите тешко можат да ја исполнат понудата.

Научниците од британскиот универзитет Оксфорд развија брз тест за ковид-19 кој може да го идентификува коронавирусот за само пет минути, соопштија експертите во петокот, додавајќи дека тој може да се користи за масовно тестирање на аеродромите и во компаниите.

Универзитетот се надева дека тестирањето би можело да започне на почетокот на 2021 година, со одобрување шест месеци подоцна.

Тестот може да открие коронавирус и да ја разликува од другите вируси со значителна сигурност, велат експертите.

„Нашата метода брзо открива недопрени делови од вирусот“, рече професорот Ахил Капанидис од Одделот за физика.

Тој додаде дека тестот ќе биде „едноставен, исклучително брз и достапен“.

Брзите тестови на антитела се клучни за масовно тестирање и повторно отворање на економијата во време кога вирусот сè уште циркулира слободно. Оние што веќе користат се побрзи и поевтини, но помалку сигурни од постојните тестови за молекуларна PCR.

Иако Оксфорд нема да биде достапен дури следната година, тоа може да помогне во борбата против епидемијата на време, пред следната зима. Здравствените власти предупредија дека луѓето ќе мора да живеат со коронавирус дури и кога ќе се најде вакцината.

„Следните зимски месеци ќе бидат предизвик затоа што не знаеме какви се ефектите на САРС-КоВ-2 во комбинација со други сезонски респираторни заболувања“, рече д-р. Никол Роб од Медицинскиот факултет Ворвик.

„Покажавме дека нашиот тест може со сигурност да разликува различни вируси во клиничките примероци, што е клучно во следната фаза на пандемијата“, додаде таа.

1 Shares