Научниците објавија загрижувачки информации за вакцините против ковид-19

Откривањето на вакцината нема автоматски да ја запре пандемијата на коронарниот вирус, велат експертите и велат дека треба да се биде внимателен и реален по ова прашање.

Научниците собрани во британската група ДЕЛВЕ (За проценка на податоците и учење за вирусни епидемии) во својот нов извештај пишуваат дека вакцините само делумно ќе бидат успешни во борбата против пандемијата.

– Сепак, тие сè уште ја претставуваат нашата најдобра шанса да се вратиме барем во малку нормален живот – вели д-р Фиона Калеј од Институтот за срце и бели дробови на Кралскиот колеџ во Лондон и додава дека тие не се семоќни.

Според него, создавањето и тестирањето на вакцините е сложен и долготраен процес, како и спроведувањето на општата имунизација.

Во моментов има повеќе од 200 кандидати кои работат на развој на вакцини, од кои само неколку се во доцната фаза на тестирање.

Но, дури и кога вакцините ќе бидат тестирани и официјално одобрени, ќе се соочиме со нови предизвици, предупредуваат експертите.

Имено, станува збор за градење на јавна доверба во нив, бидејќи во моментов јавното мислење е сомнително за вакцините.

Покрај тоа, потребно е да се дозволат голем број дози.

Бидејќи вакцината, како што изгледа сега, нема да создаде долготраен имунитет, потребно е голем дел од населението редовно да го прима.

Ова е единствениот начин барем да се забави ширењето на вирусот.

1 Shares