Научници од Сингапур: Експерименталниот третман убива рак без употреба на лекови

Во ЕДНА од најновите експериментални методи за лекување на рак, научниците успеаја да поттикнат самоуништување на клетките на ракот без употреба на никакви лекови.

Тие користеле наночестички обложени со аминокиселина Л-фенилаланин, една од киселините што ја користат клетките на ракот за нивен понатамошен раст. Нашето тело не ја произведува оваа киселина, но ние ја апсорбираме од месо и млечни производи.

Експертите за време на експериментот врз глувци кои користеле наночестички наречени Наноскопски фенилаланин Порозна аминокиселина Мими (Нано-ППААМ) ефикасно ги уништиле клетките на ракот, бидејќи претпоставувале дека станува збор за „пријателска аминокиселина“ и ја апсорбираат, по што киселината во нив го стимулира самиот процес.

Имено, наночестичките во клетките на ракот предизвикале прекумерно производство на реактивни видови кислород (РОС), што ги уништило канцерогените клетки, додека околните здрави останале недопрени, пишува Science Alert.

„Наспроти вообичаениот метод, ние користевме наноматеријал како лек, а не како носач на лекови“, рече Далтон Теј од Универзитетот Нанјанг во Сингапур.

“Нано-ППААМ има селективни деструктивни својства кои не треба да се активираат од никакви надворешни стимули. Аминокиселината Л-фенилаланин делува како тројански коњ што ги уништува клетките на ракот одвнатре”, додаде тој.

80% од уништените клетки на ракот

Експериментот покажа дека нано-pPAAM честичките кај глувците убиваат околу 80 проценти од клетките на ракот на дојката, кожата и стомакот, што е приближно ист процент како и лековите за хемотерапија – но без несакани ефекти.

„Овој нов пристап може да се користи кај клетките на ракот кои не реагирале на конвенционалните третмани како хемотерапија“, рече специјалистот за рак на дојка Тан Ерн Ју од болницата „Тан Ток Сенг“ во Сингапур.

Треба да се напомене дека досега немало клинички студии (истражување на луѓе), а експерименти биле спроведени само во лабораторија и глувци, но научниците сметаат дека резултатите се многу ветувачки.

3 Shares