Научниците открија зошто денешните бракови се “распаѓаат”

Загрижувачка е статистиката која кажува дека се повеќе и повеќе двојки се одлучуваат за развод.

Но, зошто е тоа толку често денес? Социолозите, психолозите и специјалистите за врски, посочија некои од причините зошто модерните бракови се повеќе на разнишани нозе.

Прекратко сте во врска

Некои луѓе велат дека едноставно знаат кога ќе дојдат до вистинската личност, па тие прават информирани избори. Тереза Е. ДиДонато, психолог и социолог на Универзитетот Лојола, објасни дека е неопходно да се анализира оваа врска, освен своите чувства кон неа.

Таа тврди дека добрите индикатори за иднината на врската ќе ви дадат позитивни одговори на прашањата како, дали сакате вашиот партнер или партнерка да ги запознаете со вашето семејство, дали ви недостасуваат кога не сте заедно, дали сакате тој или таа да бидат прифатени од вашата околина?

Премногу долго чекате за брак

Дали навистина може да бидете премногу долго во врска пред да се одлучите да стапите во брак? Науката вели: Да! Податоците собрани и анализирани на Универзитетот во Јута покажаа дека брачните парови по 32 години имале поголем ризик од развод.

Секоја година потоа, ризикот од развод се зголемува за дополнителни 11 проценти, според наодите од истражувањата.

Сте организирале премала венчавка

Исто така, се покажа дека оние парови кои покануваат повеќе гости на нивната венчавка имаат помал ризик од развод. Значи, двојките што организираат помали приеми имаат поголем ризик да се разведат во иднина.

Но, тоа не значи дека тоа навистина ќе биде. Научниците тврдат дека поддршката на голем број храбри двојки е многу важна точка за нивниот брачен живот и стабилноста.

Важни се изгледот и билансот на сметката

Што ве привлече кај вашиот партнер или партнерка? Изгледот, фактот дека е од богато семејство, приватна компанија и сл. Анализата сугерира дека мажите кои привлекле атрактивни жени имаат 1,5 поголем ризик да бидат разведени од мажите чиј изглед не им е важен.

Жените кои бараат материјална сигурност кај мажите имаат 1,6 пати поголем ризик дека на крајот ќе се разведат од таков човек.

7 Shares