Нарцисоидни луѓе: Еве што обично мислат за себе и како се однесуваат со другите!

Никој не може да убеди ваков човек дека тој не е најсовршениот примерок од човечкиот вид. Тој очекува дека другите, несовршени, ќе се однесуваат со него со почит, воодушевен од неговиот изглед.

Таквите луѓе најчесто се карактеризираат со недостаток на сочувство, грандиозно искуство со самиот себе и потреба да им се восхитуваат на другите. Тие се заљубени во себе и никој друг во нивниот живот не им е важен.

Ако сте принудени да се соочувате со нив на дневна основа, тоа може да биде навистина исцрпувачки.

Некои се лесни за препознавање, некои малку потешки. На пример, не е тешко да се забележи некој што театрски парадира меѓу колегите или членовите на семејството, се фали себеси или ги охрабрува другите да го фалат. Тој дејствува во очигледен поглед како светот да се врти околу него.

Но, постојат т.н. тивки нарциси и тие тешко се препознаваат. Тие се најсреќни ако другите луѓе не го прават најдоброто во нивните животи затоа што тогаш се чувствуваат подобро и поуспешно, а тоа многу добро им одговара на нивното его.

Пример се оние луѓе кои сакаат да се потсмеваат на своите пријатели, но тешко е да прифатат шега на свој трошок. Тие имаат неодолива потреба да бидат постојано во право, да укажуваат на грешките на другите луѓе и да бидат доминантни над другите.

Еве што нарцисоидниот човек обично мисли за себе и како се однесува:

Се е важно за себе, се фали, ги преувеличува своите способности и успеси.

Тој е опседнат со фантазирање за големи достигнувања и слава. Тој е опседнат и со својот изглед и се обидува да биде убав и се обидува да биде ненадминлив во кревет …

Тој е убеден дека е секогаш во право и ќе ги користи другите за свои цели без никакви проблеми.

Тој не може или не сака да сочувствува со туѓите чувства, потреби и проблеми. Не го допира премногу, најважно е дека е добро.

Тој честопати им завидува на другите, иако никогаш нема да го признае тоа, за кого смета дека е подобар и поуспешен од него. Таа завист може да биде толку ненормална што тој има желба да го уништи тој човек или барем да му го направи животот горчлив.

Нарцисоидното однесување понекогаш бара дијагноза и третман затоа што таквите луѓе навистина не се сакаат себеси како што треба, не се сигурни и не се чувствуваат ценети. Покрај тоа, поради проблемите со другите луѓе што ги имаат поради нивното однесување, тие можат да паднат во депресија.

Експертите ги класифицираат во три групи – егзибиционистички, плакарен и отровен.

Иако многу нарциси може да имаат слични карактеристики, тие сепак се разликуваат во некои аспекти. Многу психијатри и терапевти ги класифицираат во три групи – егзибиционист, плакарен и отровни.

Според терапевтот Елинор Гринберг, автор на книгата „Гранични, нарцисоидни и шизоидни адаптации: потрага по љубов, восхит и безбедност“, различните форми на ова нарушување може да зависат од нечие воспитување, пренесува Insider..

Егзибиционистички

Овие момци се нарекуваат и – грандиозни. Тие мислат на начинот на кој размислуваат децата – ‘Погледни ме!’ Но, за разлика од овој вид нарцис, децата растат и сфаќаат дека светот не се врти околу нив, тие почнуваат да мислат дека и нивните родители имаат проблеми …

– Но, некои луѓе растат во домови каде се охрабруваат да бидат нарцисоидни. На пример, тие им кажуваат дека се предодредени за успех, тоа е во нивната крв, бидејќи презимето ги прави посебни – објаснува Гринберг.

Поимот за егзибиционистички тип нарцисоидни луѓе го објасни и Шенон Томас, социјален работник и автор на книгата „Исцелување од скриена злоупотреба“.

– Тие мислат дека се неверојатни, дека се најпаметни, подобри и посилни од другите луѓе и се доста убедени во тоа. Дури и кога се со своите пријатели и врсници, тие веруваат дека се чекор пред нив – рече таа, додавајќи:

– Егзибиционистичките типови воопшто не се склони да бидат несигурни. Кога не поминуваат време да се пофалат, тие ги омаловажуваат сите околу нив. Тие често се наметливо груби и сурови кон луѓето, имаат тенденција да игнорираат или дури и да не забележат како луѓето реагираат на нив – објаснува Томас.

Плакарни

Овие типови се нарекуваат и „скриени“ и тие можат да имаат различни личности. Некои од нив можеби пораснале во семејството на друг нарцис кој ги обесхрабрил. Тие не можеа да се натпреваруваат со нив, туку само им даваа одобренија и им се поклонуваа.

Тоа се луѓе кои сакаат да бидат посебни, но се во конфликт за тоа. Како егзибиционистите, тие се убедени дека само тие се во право, но тие се многу понесигурни.

Тие не велат „Јас сум посебен“, но посочуваат на нешто друго – личност, религија, книга, дизајнер … – тие се посебни, и затоа овој тип нарцис се чувствува посебно затоа што е поврзан со нив.

– На пример, кога некој се чувствува посебно затоа што има нешто што има дизајн, а другите го гледаат, тогаш тој се чувствува посебен затоа што е поврзан со таа работа. Типот „плакарен“ обично се сомнева во себе и бара личност што може да ја идеализира – објаснува Гринберг.

Исто така, овој тип на луѓе имаат тенденција да се однесуваат на пасивно-агресивен начин. На пример, кога тие се во романтична врска со партнер, цело време ќе им се служат фрустрации. Тие ќе речат дека ќе направат нешто само за да не го сторат тоа.

– Тие прават што сакаат кога сакаат да го сторат тоа, а потоа играат жртви. Фактот дека тие постојано зборуваат едно, а прават друго, прави нивните партнери да се чувствуваат како да полудуваат, тие почнуваат да ја доведуваат во прашање реалноста – забележува Шенон Томас.

Овој тип ќе започне да ја обвинува својот партнер/ка за работи што не ги сторил, а партнерот може дури и да верува во тоа бидејќи му било нарушено чувството за реалност преку врската со „плакарот“.

Додека типот егзибиционист е доста сличен во најголем дел од времето, нарцисоидите од „плакарот“ имаат различни личности. Тие имаат тенденција да постапуваат поинаку во јавноста отколку во приватниот живот.

Ова може да биде уште позбунувачко за нивните жртви затоа што тие ќе видат некој што е харизматичен и љубезен во јавноста, и непријатен и суров кога ќе бидат сами.

Отровен

Тие копнеат по хаос и уништување. Тие не само што сакаат внимание, туку сакаат и другите да се чувствуваат лошо. Тие се садисти, уживаат кога некому можат да му наштетат и некому да предизвикаат страв. За нив е забавно да гледаат како некој страда додека го уништува.

Тоа се луѓе кои се сосема во ред да уништат нечија кариера и да гледаат како емоционално, духовно и физички пропаѓа.

– Отровните нарцисисти се како злобната кралица во прикаската со Снежана. Кога ќе го прашаат огледалото кој е најубав на светот, а на него пишува „Снежана“, кралицата одлучува да ја убие и да го задржи срцето во кутија – објаснува Томас. Тој додава дека може да има голем хаос околу отровните момци затоа што тие го сакаат тоа.

– Тие црпат енергија од тоа. Хармонијата не им е целта. Тие знаат како да кажат дека ја „мразат драмата“, но секогаш се на средина – вели Томас.

2 Shares