На кои места се запира крварењето

Местото на притисок на артеријата треба да биде избрано така што тоа да биде помеѓу срцето и раната, каде што артеријата е најдостапна, а под неа се наоѓа коската.

ВО СЛУЧАЈ НА КРВАРЕЊЕ НА ЛИЦЕТО, имаме три типични места, и тоа:

а) на работ од долната вилица, три сантиметри од аголот на вилицата – за лична артерија; притисокот со прстот подоцна може да го замените со перниче со завој или да се преврзе

б) Во случај на крварење кај селпоочницата, треба да се притисне артеријата еден прст пред увото; притисокот со прстите подоцна може да го замените со перниче со завој како во првиот случај

в) Во случај на крварење од задниот дел на главата, задната артерија мора да се притисне два прста зад увото, потоа притисокот е ист како и во претходните случаи.

Кога и како да ја притиснете артеријата:

1. Во случај на тешко крварење на ВРАТОТ и ГЛАВАТА, каротидната артерија треба да се притисне четири до пет сантиметри над градниот кош и коските, а три сантиметри од средината на вратот, и тоа спрема надворешната страна на вратот.

2. Артеријата се притиска на ВРАТНИОТ Р`БЕТ, и треба да се внимава да не се оштети душникот или големите вени на вратот. Притисокот со прстите не треба да се заменува со никакви навлаки, бидејќи може да се појават непријатни последици поради затегнувањето на вратот.

3. При крварење од ГОРНИТЕ ЕКСТРЕМИТЕТИ, понекогаш артериите на рамената (Subclavia) мора да се притиснат, и тоа на првото ребро. Притиснете во средината на клучната коска, а главата на пациентот да се потпре на повредената страна и со спуштени раменици. На десната страна, притисокот се врши со левоиот палец, а на левата обратно. Не треба да се користи притисок со перниче со завој.

4. Артеријата кај пазувите тешко се притиска со прст, така што е полесно да се запре крварењето ако во пазувите се стави перниче со завој, кој се стега спрема рамото. Тогаш раката треба да биде затегната кон градите.

5. Надлактичната артерија се протега помеѓу рацете и коските на внатрешната страна на надлактицата. Притисокот со прстите се прави во средината на надлактицата, кон коските. Притисокот на мускулите не ги дава посакуваните резултати. Ако крварењето не може да се прекине со притисокот на прстите, може да се употреби претходно наведениот завој кој се става над самата рана.

6. При крварење од ДЛАНКАТА, мора да се притиснат и двете артерии, на лактот и на палецот. Овие две артерии се спојуваат во дланката и затоа мора да се притиснат во исто време. Ако крварењето не престане, треба да се употреби Есмархова преврска.

7. Кај крварењето од ДОЛНИТЕ ЕКСТРЕМИТЕТИ треба да се притиснат артериите на стомакот на рабовите на карлицата. Ова се прави со покривање на надворешната и внатрешната страна на бутовите со прстите, и двата палци се склони кон артериите. Добро е ако бутот е малку згрчен. Есмарховата преврска може да се користи при крварење на долните екстремитети.

8. При крварење на ПОТКОЛЕНИЦАТА и СТАПАЛОТО, треба да се притиснат и двете артерии, и тоа тубуларната и лиснатата. Најдобро е да се притисне во подрачјето на скочниот зглоб,и тоа на петтата коска. Ако притисокот не успее, треба да се користи горенаведеното.

9. Кај невообичаено обилно крварење на долните екстремитети, во БЛИЗИНА НА ПРЕПОНИТЕ, каде артеријата се повлекла во абдоминалната празнина, и не е можен притисок со прстите, треба да се обидете со дланките да притиснете на абдоминалната аорта. Таа оди на левата страна на ‘рбетниот столб и затоа треба да се турка цврсто.

10. Во случај на артериско крварење, треба да се преземат општи мерки: притиснете со прстите на доводната артерија, а во меѓувреме подгответе перниче со завој или Есмархова преврска. Ако перничето со завој не ги даде саканите резултати со нејзиниот притисок, таа треба да биде преврзана, но не подолго од триесет минути. Во зима, потребна е посебна претпазливост.

9 Shares