Лидерот на СЗО за пандемија: Следните месеци ќе бидат многу тешки, некои земји се на опасен пат

Зборувајќи за пандемијата, шефот на Светската здравствена организација (СЗО), Тедрос Аданом Гебреизус, посочи дека наредните месеци ќе бидат многу тешки и предупреди дека некои земји се веќе на опасен пат пред кој се соочува евентуален колапс на здравствените услуги.

Ghebreyesus оцени дека Северната хемисфера доживува критичен момент на пандемијата.

“Следните неколку месеци ќе бидат многу тешки, а некои земји се на опасен пат и се закануваат од колапс на здравствениот систем. Ги повикуваме државните водачи да преземат итни мерки за да спречат понатамошни смртни случаи, влошување на основните здравствени услуги и затворање на училиштата. Како што реков. во февруари и денес го повторувам – ова не е вежба “, истакна Гебреизус.

Шефот на СЗО истакна дека премногу земји бележат експоненцијално зголемување на случаите на инфекција, пишува Ројтерс.

„Ова веднаш укажува на преоптоварување на здравствениот систем кој работи со максимум или над неговиот капацитет и не смееме да заборавиме дека сме само во октомври“, рече Гебреизус.

На крај, тој истакна дека земјите треба да ги преземат сите неопходни мерки за брзо ограничување на ширењето на коронавирусот. Тој додаде дека ќе избегнат задолжително заклучување ако работат на зголемено и подобрено тестирање и наоѓање контакти на заразените и спроведување изолација.

1 Shares