Коронавирусот Присутен во Италија Многу пред пандемијата тврдат истражувачите

Истражувачите тврдат дека коронавирусот може да циркулирал во Италија уште во септември 2019 година.

Тим од Националниот институт за рак (ИНТ) од италијанскиот град Милано соопшти дека наодите укажуваат дека КОВИД-19 може да се проширил надвор од Кина порано отколку што се сметаше порано.

Светската здравствена организација соопшти дека новиот коронавирус и КОВИД-19, респираторната болест што ја предизвикува, биле непознати пред за прв пат да се појави епидемијата во Вухан, во централна Кина, во декември.

Првиот италијански пациент со КОВИД-19 е откриен на 21 февруари во мало гратче близу Милано, во северниот регион Ломбардија.

Но, наодите на италијанските истражувачи, објавени од научното списание на Интер, Тумори журнал, покажуваат дека 11,6% од 959 здрави доброволци запишани во испитување за испитување на рак на белите дробови помеѓу септември 2019 и март 2020 година, развиле антитела на коронавирус многу пред февруари.

Уште еден специфичен тест за антитела на САРС-КоВ-2 беше спроведен од Универзитетот во Сиена за истото истражување под наслов „Неочекувано откривање на антитела на САРС-КоВ-2 во предпандемискиот период во Италија“.

Тоа покажа дека четири случаи датирани во првата недела од октомври биле исто така позитивни за антитела кои го неутрализираат вирусот, што значи дека биле заразени во септември, изјави за Ројтерс Џовани Аполоне, коавтор на студијата.

„Ова е главното откритие: луѓето без симптоми не само што беа позитивни по серолошките тестови, туку имаа и антитела кои можат да го убијат вирусот“, рече Аполон.

„Тоа значи дека новиот коронавирус може да циркулирал меѓу населението долго и со ниска стапка на смртоносност не затоа што исчезнува, туку само за да прерасне“, додаде тој

Италијански истражувачи за Ројтерс во март изјавија дека пријавиле поголем од вообичаен број случаи на тешка пневмонија и грип во Ломбардија во последниот квартал од 2019 година, во знак дека новиот коронавирус може да циркулирал порано отколку што се мислеше.

1 Shares