Кога главоболките се причина да се посети лекар?

Повремените главоболки не се причина за загриженост, велат лекарите. Медицинско внимание е потребно само во посебни случаи.

Главоболката е симптом, а не болест, вели неврологот Арне Меј од Универзитетската болница во Хамбург.

Надворешните стимулации како што се студ, стрес или напнатост предизвикуваат процес што резултира со чувство на болка во главата. Тие ги носат хемиските “гласници” во центарот за болка во мозокот. Сличен процес се јавува и кај абдоминалната болка.

Понекогаш се чини дека главоболката доаѓа од никаде. “Не знаеме точно зошто”, вели Меј, но додава дека ова обично не е сериозно, иако е незгодно.

За некои луѓе, одморот помага во ублажување на повремени главоболки. “Преземете го притисокот, изолирајте се и прилагодете се”, советува Меј.

Ако главоболките се почести, предизвикувачите мора да се препознаат и да се избегнуваат.

Аналгетиците кои можат да се купат без рецепт ќе ја олеснат тешката главоболка. “Но, тие не треба да се земаат повеќе од три дена по ред или повеќе од десет дена во месецот, бидејќи секој лек може да предизвика главоболки”, предупредува Меј.

Ако имате главоболки повеќе од 10 дена во месецот, треба да одите кај докторот, бидејќи тоа може да биде симптом на некоја сериозна болест. Меј да препорача дека луѓето со таков проблем редовно треба да се консултираат со општ лекар или невролог.

Повеќето главоболки се најефективно третирани, нагласува таа.

Ако главоболката е придружена со други симптоми, како што е треска или ако се јави нагло, исто така е неопходно одење кај лекарот.

“Се разбира, ова важи дури и ако паднете и ја удрите главата”, вели Меј. “Во тој случај, веднаш треба да одите на лекар”.

7 Shares